Първият ваксиниран ще е през януари и ще е възрастен лекар

Януари ще имаме първият ваксиниран, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

„Това е един от начините да се прекрати тази пандемия и да спрем да ходим с маски. Кой ще бъде първият ваксиниран, ще реши щабът.“, каза той и обясни, че ще е хубаво първият ваксиниран да е възрастен лекар.

Според него ако се провали кампанията за ваксинацията срещу коронавирус и не се покаже ясно, че заболелите намаляват, ще поставим на риск ваксинационната кампания за всички останали имунизации.

„Трябва да имаме поне 70% от ваксинирани, за да спрем пандемиятаЗасега 12% са били в контакт с вируса – по-малко от милион. Те са имунни и няма да се заразят. Трябват още няколко милиона. Защитени ще бъдат само ваксинираните, но незащитени остават най-ранимите групи“, смята проф. Кантарджиев.

Кантарджиев коментира и някои негативни коментари и страхове за ваксините и обясни како е ефектът на ноцебо. “Никой не знае какво е “ноцебо ефект”. Това е, когато си сигурен, че това лекарство ще ти навреди. Ако е ваксина – ще вдигнеш температура, болки в ставите, ще ти стане лошо. Като изпиша антибиотик на пациента и като почне да чете кратката характеристика ми звъни и ми вика: “Ама тук пише, че ще имам разстройство”. Спокойно, само 10% ще имат”, обясни той.  

Той обясни, че на 29 декември трябва европейския регулатор по лекарствата да каже „да“ на ваксините и чак тогава те ще започнат да се разпространяват, тогава ще пристигнат й у нас.

„Като кажеш ваксина за милиони хора, тя трябва да е брилянтна“, категоричен е Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев обясни още, че ваксините срещу Covid-19 имат ниска вероятност за алергични реакции, но винаги има такава възможност. Moderna и Pfizer имат по-малко алергични реакции от другите ваксини.

“Когато изкараш вирус, първите 2 месеца нямаш добър имунитет. Важно е да си направиш след това тест за антитела. Не трябва да се ваксинираш веднага след изкарана вирусна инфекция, а да се изчака 2 месеца., обясни още проф. Кантарджиев. Според него след два месеца премиерът Бойко Борисов, който вече прекара опасния вирус, може да се ваксинира.

„Лошият вариант е, ако ще трябва да се ваксинираме всяка година или на три години. Ние трябва да се ваксинираме срещу тетанус на 5 години, но не го правим”, призна той.

Проф. Тодор Кантарджиев беше категоричен, че до момента грип няма в България.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.