Проф. Симеон Ананиев: Можем да решим проблемите с транспорта и паркирането в София за 6 месеца

  • Професор Ананиев, какво ви накара да се кандидатирате за кмет на София при положение, че нещата поне с първите три места изглеждат решени?
  • Всички избори са едно състезание на идеи, където всеки кандидат представя своите предложения и виждания, своите решения на проблемите. Аз съм длъжен да покажа какво предлагам, а да не забравяме, че тези избори са и за общински съветници, където от партия „МИР“ имаме достатъчно добри кандидати, които могат да предложат много на гражданите на София, особено в сферата на интегрирания транспорт и градската мобилност.
  • Вие сте познат основно с дейността си като железопътен експерт и като един от хората, които в продължение на години са лицето на железопътния бранш. Очаквате и това да ви помогне?
  • Моята цяла професионална кариера е преминала през железопътния транспорт – и като служител в БДЖ, и като директор на железопътната администрация, и като университетски преподавател по икономика на транспорта. Мога смело да заявя, че в имаме много добри професионалисти в железницата – както в инфраструктурата, така и в БДЖ и частните жп превозвачи. Надявам се те да оценят, че аз винаги съм заставал зад гърба им и съм защитавал техните интереси и престижа на професията железничар.
  • Какво можете да предложите на гражданите на София?
  • Аз и моят екип можем да предложим много решения в различните области – транспорт, образование, здравеопазване, екология. Една от първите ни цели ще е да разрешим проблемите с паркирането, което ще стане с пълна промяна на системата за платено паркиране в синя и зелена зона, с ударно изграждане на достъпни обществени паркинги. Ще направим математически модел на трафика и внедряване на автоматизирани системи за управлението му, което до голяма степен може да реши проблема със задръстванията. Ще въведем специална програма за улесняване на процедурата за предаване на старите автомобили за скрап, което да освободи столицата от най-старите машини по улиците. Всичко това може да се реши за по-малко от шест месеца, като единствено строителството на паркингите ще продължи малко повече по чисто технологични причини.
  • Какви са конкретните ви цели в неделя?
  • Не си правя големи илюзии за кметската надпревара, но програмата минимум, която гоним е да вкараме поне двама общински съветници в СОС, които да служат като коректив на сглобката и да предлагат решения на проблемите на Столична община.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.