Проф. Николай Найденов се завръща с новата си стихосбирка “Далече от думите”

Иглика Горанова

Проф. Николай Найденов, обичан преподавател по политология в СУ “Св. Климент Охридски”, издаде нова стихосбирка, с която се завръща в пространството на поезията, което напусна преди повече от двадесет години. “Далече от думите” е името на книгата, която предстои да се появи по книжарниците.

“…в моята втора стихосбирка казах на сбогом на поезията. Независимо от това отделни преживявания успяваха да докоснат поетичната ми фантазия. В такива моменти отслабваше съзнателната ми съпротива срещу писането на поезия, изникваха видения за нови стихотворения или идеи за редактирането на стари. И неусетно влязох в коловозите, довели до тази стихосбирка”, пише Николай Найденов в предговора на книгата си.

“Мълчанието е епизод от творческата биография на един безспорен поет. Но то е и онова пространство, в което думите са преотстъпени, за да успеем да съзрем удивени всички онези скрити в светлосенчестия тайник на душата ни спомени, болки, опасения и мълчания, до смисъла на които се домогва поетичното слово”, казва за тази стихосбирка проф. Цочо Бояджиев.

Николай Найденов е значимо име в поетичните среди. През 1985 г. излиза първата му стихосбирка “Родство”, за която получава наградата “Южна пролет”. През 2000 г. публикува втората си стихосбирка “Тибет”. Редактор на книгата “Далече от думите” е Аксиния Михайлова. Издател е “Жанет 45”.

Равноденствие

Една жена, рисувана насън,

пристъпва боса в лятната жерава.

А някъде назад камбанен звън

опява хълм по хълм и приближава,

приспива тишината – звук след звук,

като ветрец минава през душата

и отзвучава тъй далеч оттук,

че никой не е стигал по-нататък.

Модел

Жената е полегнала така,

че се открива цялото ѝ тяло –

с отпусната на хълбока ръка

и силет като усмивка в бяло.

Полюшне ли се лявата гърда –

започват светлини да се прескаат,

а дясната потрепне ли едва

и я докосват устните на здрача.

Едно стъкло от нея ме дели,

а толкова отдавна я рисувам,

че тръгвам сам да проверя дали

това, което виждам, съществува.

3 Comments

  1. Наистина са хубави, браво Ники! Митко Златинов

Leave a Reply

Your email address will not be published.