Протести срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор

София (25 юли 2019) Протест срещу номинацията на заместник главния прокурор Иван Гешев за поста главен прокурор започна тази сутрин пред сградата на Висшия съдебен съвет в центъра на столицата. Демонстрацията е под мотото "Да спрем Гешев - новата бухалка" и е организирана от "Демократична България" и "Да, България". Пресфото - БТА снимка: Цветомир Петров (ЕД)

Стотици граждани протестираха днес  пред сградата на Висшия съдебен съвет срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Тя беше внесена във ВСС от цялата прокурорска колегия. Протестът бе организиран във “Фейсбук” от “Демократична България”. Към участниците се присъединиха представители на “Солидарна България”, журналисти и близки до бившия кмет на “Младост” Десислава Иванчева.  

Лидерът на “Да, България” и бивш правосъден министър Христо Иванов внесе иск до ВСС за завеждане на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за действия, уронващи престижа на съдебната власт. В иска пише, че Гешев си служи с недопустими политически квалификации, забранени от Етичния кодекс на магистратите, прави недопустими политически изказвания и така подронва авторитета на съдебната власт, което пък е конституционно основание за освобождаване от системата.

Недоволството срещу Иван Гешев, който е заместник на Цацаров, ескалира след негово интервю по БНТ, в което той очертава кръга си от врагове – медиите на Иво Прокопиев, олигаси, държавни служители и мутри. Гешев стана известен с шумни акции като тази срещу бившата кметица на столичния район Младост Десислава Иванчева, заради която има жалба срещу него в Страсбург. Няма данни колко от тези акции са приключили с осъдителни присъди. 

Правилата за издигане на кандидати за главун прокурор са разписани така, че номинации могат да правят поне трима прокурори или правосъдният министър. Данаил Кирилов вече заяви, че няма да внася кандидатура за главен прокурор. Ще направи изключение обаче, ако силно подкрепена гражданска кандидатура. В момента върви подписка организирана от “Боец” в подкрепа на кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор. Последният срок за внасяне на номинации във ВСС е 29 юли.

Ако няма нова кандидатура, до 17 септември трябва да бъде изготвена оценка за Гешев както от комисията по атестиране и конкурси към ВСС, така и от комисията по професионална етика. До 16 октомври ема възможност за задаване на въпроси и от членовете на ВСС, и от граждански и професионални организации. След това процедурата предвижда Гешев да представи концепцията и виждането си за това как ще се развива прокуратурата в следващите 7 години, а после да бъде изслушан пред ВСС. Изборът ще е на 24 октомври. 

Държавният глава Румен Радев може да не подпише указа за назначавенето на новия главен прокурор и тогава ВСС отново трябва да прегласува кандидатурата на Иван Гешев. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.