Протести пред президенството, прокуратурата арестува двама съветници на Радев

Протести в подкрепа на президентската институция и срещу действия на прокуратурата в сградата на администрацията на Румен Радев се проведоха в центъра на София.

Днес прокуратурата влезе в президентството и арестува двама от най-близките сътрудници на държавния глава са заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Пламен Бобоков, Пламен Узунов и Илия Милушев са задържани за срок от 24 часа, като срещу тях се водят различни разследвания – срещу Узунов и Бобоков разследването е за търговия с влияние, а срещу Милушев за разгласяване на държавна тайна.

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че става въпрос за две досъдебни производства – едното е по производство, водено от Военно-окръжна прокуратура, а другото производство се наблюдава от прокурори от спецпрокуратурата и се касае за престъпно сдружение за търговия с влияние, свръзано със секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов.

От Държавна агенция „Национална сигурност“ обявиха, че са отнели достъпа за секретност на секретаря по правни въпроси Пламен Узунов и Илия Милушев, който е съветник на държавния глава по въпросите на сигурността и отбраната. От ДАНС разясниха, че за тях „са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“.

Следобед акцията на разследващите органи приключи с изнасянето на още един кашон с иззети документи, под неспирните скандирания на протестиращите на „Дондуков“ 2.

„Пред президентството сме, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Срещу президента Радев се води война от първия ден от неговото избиране. Управляващото мнозинство – ГЕРБ и Обединени патриоти я водят на няколко фронта вече от 3 години – в парламента – от парламентарната трибуна, в изпълнителната власт – г-н Борисов като премиер и Министерският съвет. Срещу Радев се води компроматна война. Управляващите от първия ден до днес не приемат, че може да има институция, която да мисли различно от тях, която да има други ценности, да се бори за други неща“, каза на протеста лидерът на БСП Корнелия Нинова. Цялата парламентарна група на левицата, заедно с младежката организация, подкрепи президентската институция.

Час по-късно при протестиращите дойде и президентът Румен Радев.

„Благодаря на всички, които са днес тук, виждам хора от всички политически групи, млади и стари, всякакви хора. Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички вас зависи да изгоним мафията от изпълнителната власт”, обърна се Радев към присъстващите на протеста.

“Да изпъдим мафията от прокуратурата, – същата прокуратура, която мафията използва по най-безпардонен начин за свой щит и за политически репресии. Българската мафия е безцеремонна, защото много българи търпяхте. Защото твърде много бяхте строители на собствения си живот, защото твърде дълго търпяхме лъжите от екрана, но днес гневът се излива на площада. От лъжите, от грабежа, гневът от всичко това, което прокуди два милиона българи зад граница. Това е битка за достойнството, за децата, за бъдещето ни, за природата ни.За свободна, модерна и европейска България. В тази битка ще бъдем заедно всички, които милеем за България“, каза президентът. И добави, че иска да припомни думите на съдия Джовани Фалконе, които „бяха мое верую през дългите, тежки години на моята предишна професия: „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“.

Не на страха! Ще си върнем България! Мутри – вън!, каза още президентът.

Според част от протестиращите граждани, акцията на прокуратурата идва само ден, след като президентът изказа мнение, че охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, която в момента се осъществява от НСО, трябва да бъде свалена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.