Протести на еколози срещу промени в Закона за биоразнообразието

Протести под надслов „Долу ръцете от морето, планините, реките“ се организираха за поредна вечер в цялата страна. Многолюдно шествие срещу готвените промени в закона за биоразнообразието блокира части от София. Исканията са за оставка, съобщава БНР.

Поредните протести се организират седмица след експертната дискусия в парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки, но завърши без консенсус между заинтересованите страни.

Еколозите смятат, че има желание да се създаде закон, с който да могат да се манипулират нещата. Крайният резултат ще бъде масово застрояване и окрадване на европейските пари.

От екоминистерството аргументират необходимостта от нов подход за управление на защитените зони с мотива, че страната ни не може да изпълнява задълженията си по Директивата за местообитанията.

Според еколозите обаче доброто управление на „Натура“ 2000 може да бъде постигнато и без законодателни промени.

Катерина Раковска от българския офис на Световния фонд за дивата природа каза пред БНР, че трябва да бъдат изготвени едни добри заповеди, които имат природозащитни цели. „Става дума просто да управленческа воля и желание да се решават проблемите, а ние, за съжаление. Не виждаме такова“, допълни Раковска.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.