Протести в Скопие срещу европейското бъдеще на Северна Македония

В продължение на един час, между 13 и 14 часа местно време, ще има блокади около сградата на правителството и на магистралите Щип-Велес, Струмица-Радовиш и Плетвар-Прилеп. Основни организатори на протестите и блокадите са ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и крайнолявата и проруска формация “Левица” на Димитър Апасиев, съобщи БГНЕС.

Според тях приемането на френското предложение ще означава “Българизация на Македония”. Това ще бъде седмият протест в страната. Следващият ще бъде в неделя в 19.00 часа пред Министерския съвет в Скопие.

По време на вчерашния протест Мицкоски категорично се противопостави на вписването на българите в Конституцията. “Аз ви уверявам, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени…Македонската общественост трябва да е сигурна, че каквото и да се случи с това национално предателство и бедствие, което се готви да извърши правителството на СДСМ и ДСИ, ВМРО ДПМНЕ в парламента няма да го приеме. За това са нужни 80 депутати, бъдете сигурни, че те нямат тези 80 депутати и това трябва да е ясно на всички както в Македония, така и извън Македония”, каза Мицкоски.

Вчера стана ясно, че “Албанският алианс” на Зиядин Селе прекратява всякакво партньорство с ВМРО-ДПМНЕ, което на практика поставя в политическа /коалиционна/ изолация ВМРО-ДПМНЕ. Останалите албански формации участват в правителствената коалиция.

Както и при предишните протести така и снощи основните скандирания бяха срещу България. Всички говорители на официалната трибуна наричаха България фашистка, а със същите епитети бе определяна и Европа.

Френският президент Макрон вчера припомни, че Северна Македония отново се намира пред ключов момент от своята история. В посланието до гражданите на Северна Македония Макрон подчертава, че те трябва да вземат решението, което ще определи бъдещето на страната и което ще реши тя да стане част от европейското семейство. “Остава вие македонците да се определите. Силата да промените хода на историята сега е във ваши ръце. Няма да кажа, че този договор е съвършен, но той ще ви разчисти европейския път. Както и всеки договор, така и този, се основава на компромиси и на баланс. Този договор не поставя под въпрос официалното съществуване на македонския език, който е съставна част от вашата идентичност”, се казва още в писмото.

От Държавния департамент призоваха за мирни протести и избягване на насилие. Пред “Гласът на Америка” говорителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон мощно подкрепя евроинтеграцията на РСМ.

Късно снощи македонският министър на външните работи Буяр Османи подчерта, че нито един документ не отрича македонската идентичност, език и историята.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.