Протестите преминаха в блокада на кръстовища

Протестите в столицата преминаха в блокиране на кръстовища. Днес беше спряно движението на кръстовището на булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“. Исканията са за оставки на

кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Организаторите обявиха, че ще опънат палатки пред Министерския съвет, където  планират да останат до подаването на оставка на правителството и главния прокурор.

В центъра на столицата часове наред остават затворени кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Преминаващите през тях линии на градският транспорт са пренасочени, предаде репортер на БНР. 

Има няколко хиляди души на площада, обстановката е спокойна към 20 часа, предаде репортер на БНР.

Премиерът Бойко Борисов призова протестиращите да спрат да блокират ключови кръстовища в София.

Във видео, излъчвано на живо в профила му във „Фейсбук“, той каза, че получава притеснителни доклади от МВР, че протестиращите провокират полицаите и неправомерно блокират кръстовищата.Протестиращите разпънаха палатка на Орлов мост и обявиха, че няма да я вдигнат, докато не бъдат постигнати целите на протеста.

По време на протеста пеша покрай протестиращите премина лидерът на „Воля“ Веселин Марешки на път за БНТ. Той беше освиркван и замерян с предмети.

След излизането си от БНТ Марешки заяви, че депутатите от партията му са готови във всеки един момент да подадат оставка, но изрази съмнение, че това би решило проблемите.

Известният блогър Асен Генов написа във фейсбук:

Бабикян, Минеков, Хаджигенов… Чуйте сега какво ще ви кажа. Моментално призовете хората да не правят тъпанарщини (ползвам речника на премиера съвсем съзнателно), ако не искате да помогнете на Борисов да завърши мандата. 15 души (преброих ги лично) на кръстовището пред СУ не са барикадата на същото кръстовище през 1997 (нали правилно си спомням, че имаше такава през Виденовата зима?) 15 души в делничен ден на обяд, когато всички са на работа. Това е лудост. Ченгетата стоят отстрани, поне двойно повече и кротко фасилитират „общонационалния“ протест на 15 души. Какво си мислите, че печелите? Симпатии? Подкрепа? Булшит! Съвсем скоро стотиците, вероятно хилядите, чийто ежедневен ритъм са объркали тези 15 души, ще ви псуват, независимо от остроумието и бабаитлъка ви. Не защото не искат оставката на Борисов и Гешев, а защото обърквате ежедневния им ритъм с очевидно неадекватни действия. Поне да бяха изпълнили асфалта. Не. 15 души буквално. Цифром и словом: петнадесет. За чий ви е (да ползвам пак конструкциите на премиера) да изнервяте хиляди с действията на 15 души? Вечер е различно (не говоря за смисъл, а за визуално въздействие. Армане, нали си експерт пиар? Мисля, че ме разбираш отлично). Тогава стотици изпълват едно или друго кръстовище. Преди дни една жена чакаше в колата си пак там, пред СУ. Съвсем приятелски ѝ обясних, че няма смисъл да чака. Да обръща и да се връща по обходен маршрут. Тя обаче ме изненада: аз искам да седя тук (беше около 20-21:00 ч.), защото подкрепям протеста. Тогава и СУ, и Орлов мост бяха видимо пълни с народ. Днес не беше така. 15 души пред СУ и поне двойно повече полиция. Това, сигурен съм, че ме разбирате, е контрапродуктивно. А пиарите на ГЕРБ в момента отварят 30-годишно шампанско в чест на успешно завършилия (за първи път) 3-ти мандат на премиер-нападателя на Бистришките тигри. Заради вашата глупост и упорство да се изживявате като лидери и идеолози. Ако не проумеете това, рискувате да си спечелите все по-растящо неодобрение. Не към каузата, а към начина, по който я комуникирате.А сега ме обявете за гербер.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.