Протестите, които наливат вода в мелницата на национализма

Мартин Ненчов, Клуб по журналистика към125 СУ „Боян Пенев“

Ден преди партия “Възраждане” да излезе на протест срещу зеления сертификат, маските и скока в цените, кабинетът превантивно обяви облекчаване на мерките. Засега те се изразяват във възможност всеки собственик на обект с обществено предназначение, да допуска посетителите без зелен сертификат, той обаче остава за служителите. Допуска се посещението на до 12 деца при присъствени езикови обучения, центрове за развитие на личността – това са организации, които дълго време бяхме ограничавани.
От 5 март влиза и  втората стъпка – изцяло отпадане на зеления сертификат в обекти, всеки ще може да ги посещава. Изискването остава за персонала. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при изискване за физическа дистанция и редовно проветряване без каквито и друго да е ограничения. Допуска се смесване и на паралелки.  Провеждането на граничния здравен контрол също ще се променя – всеки ще може да влиза в страната, със зелен сертификат, какъвто и да е той, безпрепятствано. „Застраховката“ на кабинета обаче не попречи на партията на Костадинов Костадинов да проведе протеста си. Трудно е да се каже колко души излязоха да изразят недоволството си, но е факт, че тази инициатива притесни мнозинството. „Благодаря на всички, които подкрепиха протеста на Възраждане днес! Зеленият сертификат си отива до дни, ще се преборим и да се премахне тестването на децата в училище, както и задължителното носене на маски. Заедно постигнахме поредната си победа!“ Това написа Костадинов в профила си във фейсбук. А неговите опоненти му се присмяха, че протестът е бил напразен, защото сертификатът отпада от 20 март, както обяви премиерът. Този присмех обаче е фалшив, защото „Възраждане“ е на път да обере целия националистически вот като партия, която досега не е била във властта. А това изобщо не е смешно.  

Победа ли е това?

За  първи път в новата ни история премиер, срещу когото протестират, се срещна лице в лице с гражданите. В познатия ни вече стил той попита: „Кажете дали сте имали друг път министър-председател, който да ви дойде на протеста! Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно. Ходил съм на много протести и съм бил точно тук… Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече, вместо да се мразим“, добави Петков, след което бе освиркан от протестиращите. За смелостта Петков обаче получи много поздравления в социалните мрежи.   

“Днес имаме победа на нормалността. Това, за което ние от “Възраждане” се борим вече две години и за което неведнъж бяхме критикувани, е факт. Правителството решава да отмени поетапно дискриминационните мерки, наложени поради COVID-19. С това показва, че може да работи само по един начин, чрез натиск”, обявиха от “Възраждане”. Добавиха, че приветстват решението, но сроковете са незадоволителни, като искат по-ранна дата. Също прецедателят на партията се обяви срещу тестването на учениците.

Думите му бяха подкрепени и от доцент Атанас Мангъров. „Аз всеки ден се срещам с болни от COVID-19. Нека който иска да носи една, три , пет маски, но само който иска, а не да са задължителни“. А адвокат Иван Динев препоръча хората да носят черно в памет на починалите в болниците, които той нарече „мъртвилници“. Подобни призиви обаче са нож с две остриета, защото настройват допълнително хората срещу болничната система, която и без това едва се справя с последиците от пандемията.

Всъщност България малко изостава от европейските процеси на преосмисляне на значението на зеления сертификат. Чехия, Норвегия и Франция още в началото на февруари премахнаха тестването в училищата, както и сертификатите за заведенията. Мотивът е, че ваксинационният процес  е доста напреднал.

Ще имали още протести?

Отговорът е да. Не само защото искат „нормален живот без сертификати“, но и защото протестът е срещу инфлацията, която „изяжда“ доходите. Той вече е насрочен за 12 март и прогнозите са, че подобни инициативи ще вдигнат още повече процента на „Възраждане“. По последни данни на „Алфа рисърч“  партията на Костадинов има 5,5% и разликата с БСП е от около 5% в полза на социалистическата партия. Като лидер Костадинов има 14% доверие, което го нарежда на шесто място.  Нинова, която е лидер на БСП, се радва на 17%, което е в рамките на статистическата грешка. „Възраждане“ няма да изпусне момента да привлече русофили от БСП с неутралната позиция, че в този конфликт България трябва да се грижи за сънародниците си в Украйна. За разлика от социалистите, които са в управлението на четворната коалиция, партия „Възраждане“ не гласува декларацията, с която се осъжда нахлуването на Русия в Украйна. Това я позиционира освен в националистическия вектор и в средите на тези, които не искат санкции за Русия, защото това ще навреди на нашата икономика.   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.