Променят закон, за да назначат нов шеф на КЕВР

Комисията по енергетика прие на второ четене изменения в Закона за енергетиката, с които се занижават изискванията към бъдещия шеф на Комисията по енергийно и водно регулиране(КЕВР). Вместо стаж от 10 години се изисква стажът да е 5 години.

Преди дни премиерът Бойко Борисов напомни, че мандатът на част от членовете на регулатора е изтекъл и че ще се избират нови хора. Начело на КЕВР в момента е Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ.

Манолова призова и президента Румен Радев да наложи вето върху текстовете в ЗИД на Закона за енергетиката, касаещи професионалния опит на шефа на КЕВР.

“Не съм съгласна в КЕВР да бъдат изпратени удобни на властта хора, които утре, като трябва да защитят интересите на българските граждани, да се съобразяват с тези, които са ги назначили. Да променят специално закона за някого и да го назначат на най-високата заплата, обвързва лицето с тези, които са го избрали”, подчерта Манолова. Според нея е редно КЕВР да е независим орган, както предвижда българското законодателство.

Свързани публикации

1 Comment

  1. как е възможно да им е изтекъл мандата и да няма избрани нови, не би ли трябвало да глобят този, от когото зависи

Leave a Reply

Your email address will not be published.