Прокуратурата поиска до 10 г. затвор за Прокопиев, Дянков и Трайков

Прокуратурата поиска ефективни наказания за двама министри от първото правителство на Бойко Борисов –  Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и за бизнесменът Иво Прокопиев и още трима души. Те са обвинени по делото за продажбата  през 2011 година на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN.

За това престъпление НК предвижда затвор между  3 и 10 години. Прокуратурата пледира за санкция по средата плюс глоби в различен размер. Както и съдът да ги  задържи под стража.

Според прокуратурата продажбата на борсата на държавните 33 процента в EVN e ощетила бюджета с милиони левове. Спецобвинението твърди, че сделката е сключена при компрометирана процедура, режисирана предварително от ексенергийния министър Трайчо Трайков. Той е на съд за безстопанственост, защото при приватизацията е бил принципал на държавните дялове във фирмите.

Трайков отрече умишлено да занижавал цената на акциите. Колегата му Симеон Дянков – първият финансов министър при Бойко Борисов чрез видеовръзка от САЩ и обясни, че не може да въздейства на председателя на Агенцията за приватизация за продажбата на акциите, защото тя изпълнява решения на Министерски съвет, а не на финансовия министър.

Собственикът на „Икономедия“ Иво Прокопиев, за когото прокуратурата твърди, че е подбудил Дянков към неизгодната сделка, попита „може ли да има обвинение за мнения и разяснения“, визирайки изявлението си на заседание Съвета за тристранно сътрудничество през 2010  година, че трябва да се продадат остатъчни акции на държавата в енергетиката.

Наблюдаващият прокурор Емил Петров нарече обясненията на Прокопиев „политическа реч“, с която се е опитал да вмени вина на други хора, на премиера. „Никой не отрича, че кабинетът е взело антикризисни мерки, които са ги предложили подсъдимите Дянков и Трайков. И мерките са взети от колективен орган, от кабинета, но отговорността е на тези хора“ каза прокурор Петров.

Предстоят финалните пледоарии на защитниците по делото и последната дума на подсъдимите преди съда да каже виновни или невинни са Дянков, Трайков, Прокопиев и други трима обвинени по делото „EVN“.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.