Прокуратурата обвини Нено Димов за кризата с водата в Перник

Министърът на околната среда Нено Димов, който подаде оставка, вече е обвиняем за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той е задържан за 72 часа, заради опасност да попречи на разследването.

От прокуратурата съобщиха, че обвинението е за умишлена безстопанственост, защото въпреки че ежемесечно от 1 януари 2018 година до този ноември Нено Димов е бил писмено уведомяван от ВиК Перник за драстично спадащото ниво на водата в язовир „Студена“, той е разрешавал вода да се дава за промишлени нужди на две предприятия: „Стомана индъстри“ и „Топлофикация-Перник“.

Въпреки че за това са били уведомявани и областната управа, и кметът на Перник, че нивото на водата стига критични размери, на този етап прокуратурата няма да обвинява бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, нито кмета на града Вера Церовска, защото не е събрала достатъчно доказателства за тяхната вина, а и защото изключително правомощие на министъра на околната среда е да разрешава даването на вода от язовир, какъвто е „Студена“, за непитейни нужди.

Това, което обаче предупреди говорителят на главния прокурор Сийка Милева е, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан с Нено Димов и че ако бъдат събрани други доказателства, ще има още разследвани за водната криза в Перник.

Още утре прокуратурата ще иска от спецсъда да постанови постоянно задържане на Нено Димов, за да може разследването да продължи безпроблемно, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Според него министерският статут на Нено Димов не му осигурява неприкосновеност при извършено престъпление. Той не вижда никакъв проблем и с начина, по който беше задържан вчера Нено Димов, защото към момента, в който камерите го показаха да излиза от екоминистерството, Нено Димов все още не е бил обвиняем, а само свидетел.

Ако бъде признат за виновен по обвинение в умишлена безстопанственост, Нено Димов може да получи от 2 до 8 години затвор.

Събрани са близо 50 тома доказателства, като до момента щетата е за над 11 милиона лева. Ако Димов не беше разрешил подаването на вода към тези дружества в тези мащаби, то сега в язовира можеше да има около 7 млн. куб. метра вода, достатъчни да няма режим в Перник, въпреки състоянието на водната мрежа, обясниха от прокуратурата.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.