Прогнози: Рекордно ниска избирателна активност и шест партии в парламента

Ниска избирателна активност и патова ситуация в парламента след извънредните парламентарни избори прогнозираха социолози, участници в кръглата маса на тема: „Изборите – решение или продължение на политическата криза“. Дискусията събра политолози и социолози от различни агенции във Факултета по журналистика и масови комуникации (ФЖМК), съобщи БТА. 

Според последното проучване на “Маркет ЛИНКС” след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в следващото Народно събрание ще влязат шест партии. То е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември. Проучването показва, че първи ще са ГЕРБ-СДС с 23.7%, докато “Продължаваме промяната” ще получат 16.9%. Трета политическа сила според “Маркет линкс” ще е ДПС с 12.3%. БСП (9.9% ), “Възраждане” (8.7%) и “Демократична България” (7.8%) са останалите партии, които ще имат депутати. Според изследването под 4-процентната бариера остават “Има такъв народ” на Слави Трифонов – с 3.9%, “Български възход” на Стефан Янев и “Изправи се БГ” на Мая Манолова с по 2.5%.

На кръглата маса социологът Юлий Павлов коментира, че кампанията на почти всички политически сили е насочена към твърдите избиратели. По думите му най-често се отправят негативни послания, свързани с това с кого те няма да се коалират и кои са вредни за България. Това не е начин да се привлекат колебаещи се избиратели, по този начин се надъхва твърдото ядро, каза Павлов. “Очаквам, че активността ще бъде по-ниска отколкото през ноември миналата година. Тогава гласуваха малко под 2,7 млн. души, сега ще гласуват, според мен, около 2,4 млн. души. Така или иначе ще имаме нов антирекорд”, прогнозира социологът. 

Социологът Евелина Славкова също коментира, че докато в предходните предизборни кампании сме имали протестен вот, сега се очаква до избирателните урни да отидат твърдите избиратели. Славкова също прогнозира ниска избирателна активност. „Няма нова политическа формация, която да вдигне такъв протестен вот, какъвто имахме миналата година. Не се очертават особени изненади в резултатите, които ще наблюдаваме на 2 октомври“, добави тя. 

Славкова отчете също, че има политическа формация с много скрит вот. „Хората не казват, че ще гласуват за нея. В миналото Народно събрание тя по един или друг начин бе дистанцирана, както от мнозинството, така и от опозицията в парламента. С тези си позиции тя може да успее да спечели достатъчно електорална подкрепа, която да я изведе на по-предни позиции“, добави социологът. 

Очакванията на хората са със сигурност за съставяне на кабинет заради социалноикономическите проблеми, категорична бе Славкова. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.