При 61% обработени протоколи: Продължаваме промяната е първа сила, балотажза президент

Изборите в Младост - сериозно изпитание за комисиите

На изборите за президент и вицепрезидент на балотаж според обработените близо 61 процента от протоколите в районните избирателни комисии отиват двойките Румен Радев – Илияна Йотова с 49,15 на сто от гласовете и Анастас Герджиков – Невяна Митева с 22,28 процента.

В изборите за 47-мия парламент 7 партии минават границата от 4%. С най-голям брой депутати ще бъде “Продължаваме промяната”.

Обобщените към 10 ч. данни в ЦИК показват, че първата сила в бъдещото 47-мо НС е “Продължаваме промяната” с 25,36% подкрепаВ 19 области в страната тя е предпочетената формация. 

За над 30% от избирателите е предпочетена в 8 области, сред които са трите столични района, Пловдив град; Сливен; Благоевград; Бургас, а в Русе взима цели над 33%. 

Втори остават ГЕРБ-СДС с 22,17 на сто, като имат лидерство в 8 области. Най-добре са представени в Габрово, Кюстендил и Перник. 

ДПС са трета сила с 14,02 на сто. Традиционно партията има най-висока подкрепа в Кърджали, Разград, Търговище и Хасково. 

Четвърта формация с 10,25 е БСП за България. Най-добро представяне имат в Ямбол – 19.92 на сто. 

За “Има такъв народ” са гласували 9,75%, като партията е добре представен в Русе, Благоевград, В. Търново и Пловдив. 

“Демократична България” са избрали 5,96 на сто.

“Възраждане” са предпочели 4,99%. 

От президентските двойки най-голяма подкрепа от чужбина получават Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова – 41,4 на сто и Румен Радев и Илияна Йотова 35.2%. 

Подкрепата за народни представители също отива за ДПС – 41,57% и “Продължаваме промяната” – 20,36% от гласовете в чужбина.

Предаването на протоколите става по-бавно и в самите районни комисии, така ще бъде и в ЦИК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.