Преситени сме от идиотизъм

От Рада Николова

Най-висшата, сред желаните ценност в глобализацията е мобилността. Свободата да се придвижваш е постоянно дефицитна и неравномерно разпределена стока. Така казва  преди повече от 10 години Зигмунд Бауман[1]. Центровете за производство на значение и ценност днес, продължава той,  са надтериториални и еманципирани от местни ограничения. Изживяваме ли това прозрение днес?

Докато в интернет се прокрадват статии с послания да стоим с маски у дома[2], по данни на СЗО, смъртността сред заразените е спаднала от почти 7% към 24.04.2020 г. на около 4% към 25.07.2020 г.[3] Истерията по ковид19 се поддържа усилено. Въпросът “защо” не може да остане неотговорен.

Преди и по време на пандемията, се случват интересни неща. Декември 2019 г., след почти двугодишно тестване в различни райони, НР Китай въведе системата за социален рейтинг. 1, 4 млрд. китайци попаднаха в обсега на почти толкова милиарди камери. Гражданските права станаха зависими от доброто поведение, точно класифицирано от някого по точки, кое добро колко струва. Но това не е новост, а практика от службата за наблюдение на пътния трафик в САЩ. От 2016 г. тече търговска, патентна, сега и обвинителна, във връзка с ковид19, война между САЩ и Китай. ЕК иска да печата пари, ЕП не може да реши Многогодишната финансова рамка на ЕС. САЩ напусна ядреното споразумение с Иран, Иран ги искат обратно в сделката. Турция преследва  своята “дълбочинна стратегия“  чрез войните в Сирия и Ливан. България и Гърция влязоха в особен дипломатически конфликт за бежанския поток през Турция по границата. Руският президент си осигури още 12 години мандат. Глобалната задлъжнялост на правителства, фирми и домакинства надхвърля 200% Брутния световен продукт[4]. Шефа на МВФ пледира – “харчете, харчете, харчете[5]. ГАФА – Гугъл, Амазон, Фейсбук и Апъл претендират за СТО-2[6]. НПО-то СЗО, с 30% еднолично участие на Бил Гейтс, налага карантина на целия свят. Правителствата се съгласяват. Данните за смъртността причинена само от ковит19 – няма. Дигитализацията се превръща в спасителна сламка за продължаване на комуникационния процес. Призивът за “социална дистанция” и новият поздрав – удряне с лакти (демонстрирано от Меркел, Урсула и други ЕС лидери) заменят общуването и ръкостискането. Църковните камбани се сменят с електронни. Църквите опустяват. Църквата св. София в Истанбул става джамия.   Политиците са борят за власт, хората за вяра.

Решенията са в ръцете на законодателя. Той е 0, 000няколко процента от населението[7]. Недоверието вече е същностният елемент на съвременното общество и в политически и в икономически план. Държавите са заприличали на дългосрочни, рискови инвестиционни фондове, в които всички ние сме дребни инвеститори. Печалбата “ще дойде” след няколко години. Всеки нов закон е нов дериват. През 2008 г., благодарение на деривативните инструменти, се сринаха инвестиционните фондове. 240 милиона останаха без работа.  През 2020 г. се срива доверието във властта, благодарение на двойния стандарт (наречен от Н. Чомски[8] “единствен стандарт”) наложен от политическите власти, както и на дигиталния контрол върху свободата на хората – достъп до личните данни и комуникации, търговия и друг вид използване на същите срещу собственика им,  следене и цензура в социалните и мобилни мрежи, контрол на мобилността и контактите с други хора. Паноптикумът оживява. На ръба на възможността за пълен контрол и отчужденост, нуждата от промяна диша на улицата.

Берлин събарят новата стена “Ковид19”. В България, Сърбия, Гърция, Израел, САЩ улиците са пълни. Триъгълникът на общественото напрежение – власт, пари и свобода става все по-тъп[9], но на върха на тъпия ъгъл е свободата, която ако падне на линията на парите и властта призивът на Улрих Бек[10]: “Граждани от цял свят обединявайте се!” ще екне.

 В нашата мила Родина, КОЙ пусна кучетата вън. WHO направи същото за света. Кучето си лае, а керванът си върви, казват арабите, но истината е, че “керванът” спря. Спря защото “кучетата” му забраниха да се движи.  Но мобилността е ценност,  глобална ценност, която е лимитирана. Но свободата е витална ценност, която не може да се лимитира. Всеки я носи в себе си като част от сетивния свят, в който е и интелигибелният, тоест светът на разума, според И. Кант[11]. Затова е и възможен категоричният императив, че човек не може да е средство, защото е ценен сам по себе си, и следователно е цел. Но не осъзнаването на свободата, като същност на човека, а пренасищането с фалшиви  ценности, е това, заради което “керванът се озъби на кучетата”.

Преситени сме от идиотизъм. Злобата става въздух. Лъжата почва. Манипулацията – аматьорска работа. Грозните слова и продукцията на сериен страхът –  неспирно медийно риалити. Политиците насъскват разговора към пари и икономика. Имитатори. Парите са само една организация. Държавна. За контрол. Икономиката бълва газове, пластмаси, проводници, ГМО-та, силикон, всевъзможни ненужни боклуци, суета – еднодневки за нас, убийци за природата. Глупост. Икономическият ръст днес е дългът утре, казваДжоузеф Стиглиц[12]. Но не с пари ще се плаща този дълг.  Мъже и жени с постове – ниски и низки.  Някакви депутатчета и властници определят живота ни. Нахалство. Тази година нямаше нов Свещен огън дори на Петдесетница, както беше обещано. Няма да има и на Богородица. Защо? Ефирът се задръства от псувни на високопоставени чиновници с низки човешки страсти, а после същите се снимат пред иконите и говорят на нас, “нещастниците” с въпросите. Гавра. Да си щастлив е достойнство, което не изживява всеки. В последния си работен ден в емблематичната сграда на Народното събрание една госпожа депутатка изрази радост от  единодушното гласуване за ваксините срещу ковид. После си пожела и в бъдеще да са се гласува така единодушно[13]. Аватари безлични. Министерството на външните работи на България подкрепя “каузата” (сайт за работа) “Bulgaria wants you”[14]. Bulgaria крещи в лицата им: “My name is[15] БЪЛГАРИЯ!” Неграмотници.

            Керванът спря. Какво ще правим с кучетата?!


[1] В “Глобализацията, последици за човека” издадена 1999 в България

[2] https://dariknews.bg/novini/sviat/mestnite-vlasti-v-madrid-preporychvat-da-se-nosiat-maski-dori-u-doma-2234365

[3] Виж сайта на СЗО, доклади за ситуацията

[4] Виж изчисленията тук https://pogled.info/svetoven/SAPERE-AUDE-imai-darzostta-da-znaesh.116575

[5] https://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-harchete-harchete-harchete-news308674.html

[6] https://www.eurasiagroup.net/issues/top-risks-20163

[7] За България представителността е 240/7 000 000 * 100, т.е. 0,003%

[8] В “Провалените държави”, където говори за единствения стандарт налаган от САЩ

[9] Колкото е по-тъп един триъгълник, толкова е по-плосък

[10]  В “Световното рисково общество”

[11]  В “Метафизика на разума”

[12] В “Свободно падане”

[13] Виж новините от последния ден на НС преди лятната ваканция 1.8.2020

[14]  България ви иска.

[15] Името ми е…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.