През април ще доставят повече ваксини

От началото на април започват редовни и солидни доставки на ваксината на „Пфайзер/БионТех“ , уверяват от Министерството на здравеопазването. Ежеседмично страната ни ще получава по 62 010 дози от тази ваксина през април, което ще позволи да започне масово ваксиниране с този продукт и при личните лекари. По-сериозни доставки ще има и от ваксината на „Модерна“. Количествата започват да растат още тази седмица. Днес у нас са пристигнали 31 590 дози от ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“, утре пристигат 51 600 дози от „Модерна“, в сряда се очакват 151 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“. От МЗ казват, че е направена добра организация за разпределянето на тези ваксини между пунктове и лични лекари. Общо за април България очаква 250 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, 90 000 дози – на „Модерна“, 300 000 дози – на „Астра Зенека“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – Янсен, е обяснил директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май. Следващото правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред. Това е демокрацията“, е заявил на днешното правителствено заседание Борисов, предава правителствената пресслужба.

Той е уверил, че е направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

В правителството смятат, че болниците имат готовност да поемат вълната. „Броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците. Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, е отчел пред премиера здравният министър Костадин Ангелов. До края на седмицата щели да дойдат и 10 000 флакона ремдесивир.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.