Президентът на практика оглави въстание срещу институциите

Президентът на практика оглавява едно велико народно въстание срещу институции на изпълнителната и законодателната власт. Това заяви пред БНР политологът Огнян Минчев. По негови думи Радев няма ролята на президент, тоест на посредническа фигура, която трябва да възстанови дълбоко нарушената легитимност на упражняването на политическата власт у нас.

По негови думи има сблъсък, но не и криза на институциите, нито блокиране на дейността им.

Политологът посочи, че ако ПП ГЕРБ не събере 120 подписа, това ще означава преход от криза на легитимността към криза на парламентарното мнозинство.

Конституцията е кризисна дъвка, която в момента широко се употребява, изтъкна Минчев. Според него нова Конституция не е лекарство за изострените отношения в страната.

Той подчерта, че нова Конституция се прави, когато обществото е спокойно и има перспективата да мисли дългосрочно. В сегашната ситуация обаче имало игра с нулев резултат. Имаме сблъскващи се сили, които имат безусловни искания, а безусловният характер на тези искания поставя другата страна в ситуация на твърда неотстъпчивост, анализира Минчев.

По негови думи в тази ситуация да се говори за Конституция, е абсурдно.

Според Минчев е неуспешна инициативата на ГЕРБ да постави въпроса за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, което по думите му дава инструмент не само на ВМРО да оказва допълнителен натиск върху правителството.

Досега никой в България не е избегнал депесарски шут в условия на криза във властта, отбеляза политологът и допълни, че ако Бойко Борисов го избегне, той ще е първият.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.