Прегласуват част от закона за извънредните мерки, правят медицински щаб

Парламентъ ще прегласува част от текстовете за мерките за извънредно полоение, след като президентът Румен Радев наложи вето върху тях. Държавният глава обяви, че връща два текста от закона – този, с които се слагат пределни цени с цел еж да се спре спекулата. По този въпрос бизнесът реагира много бурно и припомни времената, когато са били скривани стоки от рафтовете и са продавани под рафтовете. Вторият тест, който президентът върна беше за увеличената гоба за разпространението на неверни новини“. “ Законът атакува последните остатъци от свободата на словото“, каза държавният глава. И добави, че няма дефиниция за невярня информация, което създава предпоставки за злоупотреби от страна на властта. Гражданите и експертите ще са принудени да си налагат автоцензура и то в условия на променливо разбиране за пандемията. Тази норма може да бъде употребена за интепретиране на всяко неудобно свободомислие. Това ограничение според приетия закон остава и след изтичане на извънредното положение“, заяви Радев.

Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се ползва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на оборудване и кадри в здравната система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза. В такива условия работата медиците и хората във важни производства, посочи президентът.


Законът атакува свободата на словото и няма дефиниция за фалшивите новини, но пък хората ги грози затвор за това.


Икономическата криза засега е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда от подкрепа, а не от заплахи. Всички страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за безработните и предприемачите. Отделят се милиарди. Възможностите на бюджета ни са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите, ще породи социално напрежение. Гладът ще надделее над страха и последствията ще са разрушителни. Затова правителството неотложно трябва да преразгледа политиката си към засегнатите, каза още  президентът.


Спекулата руши доверието в обществото. Срещу нея трябва да има безкомпромисни мерки, но те да не водят до блокиране на стопанските дейности, заяви Радев. Според него в закона има куп предложения, които нямат общо с борбата с коронавируса. Той обяви, че тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото резултати.


Радев заяви, че се надява народните представители да се съобразят с мотивите за ветото. „Правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите – и то конкретни и адекватни. Има бъдеще и след извънредното положение и от разума ни днес зависи какъв ще е утрешният ден на България“, завърши Радев.

Премиерът Бойко Борисов нападна Радев като го обвини в егоцентризъм и каза, че България е пример как се взимат мерки. Според него армията ще се намеси, когато полицията се умори и военните ще разнасят топла храна по домовете на възрастните хора, ако те бъдат поставени в принудителна карантина.

Парламентът ще се съобрази с искането на вето върху текста за пределните цени на стоките, който беше предложен от БСП. Но няма да се съобрази с мотивите на президента за неверните новини.

Борисов ще прави и медицински щаб към Националния оперативен щаб в който ще има петима специалисти. Той ще бъде оглавяван от проф. Коста Костов, чиято специалност са белодробни болести. Костов ще предлага кой да влезе в този щаб, който ще дава брифинги два пъти седмично.


„Щабът е подчинен на правителството, съветът също ще е подчинен на правителството и да даваме най-доброто като предложение. щабът е от 6 човека и те нямат възможност да правят всичко. Идеята е да се събере мозъчен тръст, който да може с по-широка визия да мисли планово“, коментирата още той.

и.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.