Превъртаме стрелките с час назад

На 25 октомври, неделя, в 04.00 ч. трябва да върнем стрелките с час назад, т.е. часът ще стане 03.00 ч.

Смяната на стрелките продължава, въпреки че през септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложие това да се случи за последно през 2019 година, като различните държави да изберат до март дали искат да останат на астрономическо време (зимно) или на лятно часово време. След проведени дебати обаче, през декември 2018 г. стана ясно, че предложението не среща своевременната подкрепата на страните членки на ЕС. Желание има, но прибързаното решение може да доведе до хаос в транспорта и комуникациите и много различни часови зони в ЕС. Затова прекратяването на смяната на часа беше отложено за 2021 г.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Въведено е и за да намали разходите за осветление.

Първоначално смяната на рвемето започва да се прави в началото на 20-и век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.