Правната комисия прие промените в Изобрия кодекс

80% от законите се променят година след като бъдат приети

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс с 11 на 9 гласа. Управляващата партия предложи поправки, които предвиждат мажоритарен избор на половината депутати от Велико народно събрание, както и осигуряване на възможност за гласуване с машини или с хартиени бюлетини във всички секции с над 300 избиратели. Според сегашните разпоредби гласуването трябваше да е само машинно, съобщава БНР.

С внесения законопроект  ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели.  чрез измененията се дава възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване. Даниел Инков с подробноститеНе бе подкрепено предложението за промени на ДПС, което предвиждаше рязко вдигане на прага за преференции, промяна в начина на формиране на избирателни секции и отпадане на квадратчето “Не подкрепям никого” в бюлетините.

ДПС и БСП не подкрепиха променитеДПС няма да подкрепят ГЕРБ Това обяви по време на заседанието на Правната комисия депутатът Йордан Цонев. 

Дефектът на изборния процес у нас са секционните избирателни комисии, добавиха от ДПС. 

Партийните пристрастия на членовете също са голям проблем, каза Цонев. ДПС настоява да се въведе машинното гласуване, като така ще се върне доверието в изборния процес. 

БСП също не подкрепят промените на ГЕРБ в Изборния кодекс. Депутатът Крум Зарков зави, че те се внасят в последния момент и вместо яснота, се внася хаос и оставката на председателя на ЦИК също е доказателство за хаоса. 

Не се знае и колко машини ще се купуват. Те трябва да се купят, а не да се наемат, смята Зарков. 

Според него машинното гласуване има предимство, но вкарването на хартиена бюлетина за протокола също ще обърка процеса. Има скрита цел и това е поредната законодателна спирала, добави Зарков. 

Християн Митев от Обединените патриоти заяви, че се въздържат в предложението за избор на Велико народно събрание и специалния ред за провеждането му, както и за мажоритарния избор на 200 депутати. Митев е на мнение, че машинното гласуване не е “панацея за честен вот”. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.