Почина поетът Петър Караангов

Петър Караангов, поет и текстописец на някои от най-красивите български песни, почина на 89-годишна възраст, съобщиха от община Сандански, на която той е почетен гражданин.

Поезията на Караангов е излизала в повече от 10 стихосбирки – „Сезоните на нашата улица“, „Годишни кръгове“, „Зимни недели“, „Внезапно лято“, „Приближаващи снегове“, „Както музиката вечер“… Автор е на текстове за много песни от българската естрада – „Топъл дъжд“ на LZ, „Любовта е море“ на Лили Иванова, „Бяла песен“ на Паша Христова, „Закъснели срещи“ на Георги Минчев.

Роден е на 11 ноември 1931 г. в Свети Врач, днес Сандански. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет. Работил е като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство „Български писател“, като редактор на сп. „Пламък“, като главен редактор на издателство „Български писател“ и в Студията за игрални филми „Бояна“ . Той е бил директор на Националната библиотека „Кирил и Методий“ (1983 – 1989) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989 – 1991).

Петър Караангов е носител на орден „Стара планина”, както и на редица други награди и отличия, сред които Националната Вазова награда, Националната литературна награда „Изворът на белоногата“ (Харманли), на Годишната награда на СБП за поезия.

Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.