Посолството ни в Черна гора организира изложба „Азбука и история“

По случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Н.Пр. посланик д-р Меглена Плугчиева откри изложбата „Азбука и история“ в Ректората на Университета на Черна гора на 25 май 2022 г.

Изложбата „Азбука и история“ представя ролята на азбуката в културната история на славянските народи и на писмеността като основата на историческата памет на човечеството. В изложбата е използван материал основно от Архива на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, както и от редица българки и чуждестранни книгохранилища. Автори на изложбата са чл. кор. Аксиния Джурова и проф. дфн Вася Велинова, а консултант е проф. д-р Казимир Попконстантинов.

В приветственото си слово посланик Меглена Плугчиева поздрави всички с празника, припомняйки за делото на светите братя Кирил и Методий, като посочи, че от датата на присъединяването на България в ЕС кирилицата е третата официална азбука на Съюза заедно с латинската и гръцката. Отбеляза, че България е особено горда с азбуката си, на която пишат и четат повече от 300 милиона души.

Посланик Плугчиева информира гостите, че тази година, наред с  тържествата в нашата страна, в София по случай 24 май за първи път в славянска православна страна пристигнаха частици от мощите на светите братя Кирил и Методий, които се съхраняват в  манастира в Света гора.

В заключение, българският посланик изрази задоволство от факта, че Черна гора е част от голямото семейство на народите, които пишат и четат на кирилица, като добави, че това е наше общо културно-историческо наследство и ценност, която трябва да тачим, пазим и предаваме на младите поколения.
Приветствени слова бяха отправени още от ректора на Университета проф.Владимир Божович и декана на философския факултет проф. Татяна Новович, които получиха подарък книги от българския посланик.

На изложбата присъстваха представители на дипломатическия корпус, на черногорските институции, интелектуалци, учени и медии.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.