Популизмът убива

Емил Соколов

Макар и много от нас да не искат да си признаят, локдаунът през март месец в България ограничи разпространението на вируса. Твърдите мерки имаха успех, но за да има ефект от тях в дългосрочен план, трябваше да се положат усилия и да се подготви здравната система за зимата. Да се увеличи капацитета на болниците, да се наемат достатъчно лекари и доброволци, да им се осигури защитно облекло и тнт. С други думи, да се инвестира в здравеопазване – не само оборудване, но и ХОРА. Лятото трябваше да бъде посветено на българските лекари и това да им се осигурят достойни и безопасни условия за труд.

Случи ли се това? Не.

ГЕРБ и Борисов, ужасени от протестите, се оттадоха на хъшлашки популизъм. Обиколки с джипката, фотосесии, клипчета и едно огромно раздаване на пари. Премиерът обикаляше с джипката и откъдето минеше оставаше пачки. За пенсионери, студенти, трактори, суперкомпютъри и какво ли не. Лекарите обаче останаха на заден план. Благотворителната дейност на премиера, щедро осъществена с наши пари, не достигна до тях. Не е изненада, че политик като Борисов, пренебрегва здравеопазването за сметка на санирането, например. Фасадната демокрация е добра в това да лъже и маже. Тя реже ленти, а не управлява сложни системи като здравеопазването.

Вината обаче не е само на ГЕРБ и Борисов. В нашето общество не гледаме на лекарите с добро око. Казвал съм го и преди – българите искат шамани, а не доктори. Въпреки че имаме световнопризнати кадри в медицината, ние не ги ценим. Понякога даже ги понабиваме за спорта. Неслучайно, протестите през лятото не засегнаха темата за българското здравеопазване, пандемията и мерките за справянето с нея. На всичко това се гледаше с подигравка. Лекарите, също като политиците, са зли чорбаджии в очите на много българи. Това също е популизъм. Вярно, не се мятат пари от джипката, но дискредитирането авторитета на българските медици не е по-малко опасно популистко начинание.

Така, в резултат на управленския популизъм и популизма на улицата, лекарите бяха забравени. Сега, когато се сетихме за пандемията, почнахме да си задаваме важните въпроси. Подготвени ли са болниците за зимата? Има ли достатъчно лекари и оборудване? Какви мерки и кога трябва да се въведат? Простият отговор е, че нищо не е свършено. Борисов управлява пандемията през Фейсбук. Отново популизъм, който освен да хвърля прах в очите на хората, не постига нищо съществено. Да, управляват ни кръгли идиоти, които се възползват от хаоса в страната. Крайно време е обаче да бъдем честни пред себе си и да си отговорим на въпроса – кога най-после ще започнем да ценим лекарите си и ще помислим за проблемите в здравеопазването? Добре ще е да го направим преди системата да рухне и повлече всички ни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.