Полицаят, който уби Флойд се явава в съда

Дерек Човин – американският полицай, на когото бяха повдигнати обвинения във връзка със смъртта при арест в Минеаполис на афроамериканеца Джордж Флойд, се явява пред съда днес. Това става на фона на продължаващите в Съединените щати и по света антирасистки демонстрации.

Възпоменателна проява за Флойд, ще има в Хюстън, където той е прекарал по-голямата част от живота си и където утре ще бъде погребан, съобщава БНР.

Днес вероятният кандидат на демократите за президент на Съединените щати Джо Байдън ще се срещне със семейството на починалия афроамериканец. Това съобщиха двама водещи сътрудници на Байдън, цитирани от Ройтерс.

Предвижда се той самият да не присъства на църковната служба, за да бъдат избегнати всякакви притеснения за опечалените от присъствието на бодигардовете му от „Сикрет сървис“.

Същевременно лидери в американския град Минеаполис обявиха плановете за разпускане на полицията в града заради смъртта на Флойд при арест, която доведе до протести срещу расизма в цялата страна.

Председателят на градския съвет Лиса Бендър заяви за Си Ен Ен, че е взето решение да се изгради нов модел на органи за спазване на реда, който “в действителност да се грижи за безопасността на града.”

Други официални лица споменаха, че няма начин сегашнато полицейско управление да се реформира и за това трябва да се разпусне.

Сега в Минеаполис целта е да работи за създаване на стратегии с помощта на общностите в града за  замяна на сегашното управление.

Поредният случай на смърт на невъоръжен афроамериканец в ръцете на полицията оказва натиск за действие и спрямо законодателите.

Днес се очаква демократите да внесат пакет от реформи, целящ ограничаване използването на прекомерна сила.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.