Политико: Върховенството на закона в България е в опасност

Подкопаване на съдебната независимост

Точно когато върховенството на закона в България ще попадне под обектива на Европейския парламент, страната дава все по-големи основания за безпокойство по теми, вариращи от полицейско насилие до предложения на националистическа партия за конституционна промяна. Това се казва в анализ на Боряна Джамбазова и Мая де ла Бауме за Politico, представен без редакторска намеса от БГНЕС.

Антикорупционни протести срещу премиера Бойко Борисов се провеждат от два месеца и се засилиха през миналата седмица със сблъсъци между полицията за борба с безредиците и демонстранти, при които бяха ранени десетки и доведоха до 120 ареста. На 10 септември комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент трябва да проведе среща с Вера Юрова, еврокомисар по ценностите и прозрачността, и да обсъди механизма на ЕС за наблюдение на съдебната система в Румъния и България.

Състоянието на българската съдебна система е една от основните причини за демонстрациите в България, тъй като протестиращите и опозиционните партии отправят все по-гласни твърдения, че прокуратурата е ефективно завзета от олигарси, използващи я за лична облага. Всъщност миналия месец над 50 евродепутати, главно от групата на социалистите и демократите и Зелените, изпратиха въпроси до Европейската комисия поради опасенията си, че има “непосредствена заплаха за върховенството на закона и демокрацията в България”. “Състоянието на върховенството на закона в България е извънредна ситуация”, пишат парламентаристите в писмо, в което се отбелязва, че битката срещу организираната престъпност в България е направила крачка назад, след като Брюксел изрази готовност да прекрати своя механизъм за съответствие и проверка (МСП) на съдебна система на балканската държава. Зеленият евродепутат Ска Келер защити МCП като „основният инструмент на Комисията“ за справяне с нарушенията на върховенството на закона. „Мисля, че е много важно да видим какво се случва там и че няма да позволим да се случат [нарушения], без да кажем нищо. Важно е да се каже, че нещата не са ОК. “ Тя каза, че опасенията на Зелените се фокусират върху необходимостта от „план за спиране“ на корупцията.

“ Тя каза, че опасенията на Зелените се фокусират върху необходимостта от „план за спиране“ на корупцията. Предизвикателството за онези, които искат действия по отношение на България, е, че дясноцентристката Европейска народна партия защитава Борисов, член на тяхната група. На европейската сцена Борисов се разглежда като ключов съюзник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на германския канцлер Ангела Меркел. Преди разискванията в четвъртък служител на ЕНП и друг вътрешен за партията човек предположиха, че атаките срещу Борисов са до голяма степен политически опортюнизъм от лагера на социалистите и демократите. Те подчертаха, че Борисов не е “диктатор” и може лесно да не спечели изборите следващата пролет. Единият настоя, че корупцията в България не е по-лоша от тази във Франция и Италия. Законодателите от либералната група в ЕС също видимо мълчат по отношение на кризата, тъй като две висши политически фигури в българската етническа турска партия, която е част от семейството на АЛДЕ, са сред непосредствените обекти на протестиращите срещу корупцията по улиците на София . Събитията от последните няколко дни обаче само ще усложнят страховете в Брюксел, че в България има истински проблеми за решаване.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.