Позор, Срам, Ужас

Рада Николова, 08.01.2021

            “Позор, срам, ужас” – това са реакциите на световните лидери относно нахлуването на хора в Капитолия, предават телевизиите. По-нататък допълват: “демокрацията е опорочена”.

            Преводът на гръцката думата “демокрация” води до българската дума “народовластие”. Ако демокрацията е опорочена, то следователно народовластието е опорочено. Но в конкретния случай, обезпокоена и обругана е властокрацията, т.е. символа на най-голямата власт в САЩ. Така коментарите на световните лидери всъщност са нелогични, по същия начин както през 2015 г. нелогично се обявиха, че са Шърли Ебдо, след принципно осъдителния терористичен акт. Никой от тях, обаче, не разгледа в дълбочина доколко е приемливо да се обругава Бога, а следователно вярата на определени хора. Но те се позоваха на свободата на словото, а следователно на мисълта. През 2020 г., обаче,  същите тези лидер се отхвърлиха от нея. Влезнаха в сдружение със глобалните социални медии, дори написаха закон, така че всяко мнение различно от официалното, относно определена тема (например ковид19), етикирано като фалшива новина, да бъде ликвидирано. За създателите на текстове, резултат от различно мислене, все още не са обявени наказателни мерки. (Очакваме ги с променлива вероятност.) Същите тези лидери защитават принципа на дизерфикация на енергийните доставки, но не и дизерфикация на ваксините. Основният принцип на демокрацията – Братство, Равенство, Свобода също е стабилно разклатен. Видимо е братството във властокрацията. Равенство там няма, както и никъде в природата, затова и не го обсъждаме. Интересно е положението на Свободата. Корона кризата обявена от международната, частна организация със семпли функции и изяви до 2020 г., при данни за 0,00005% починали от населението, издигна страха в култ като прежали свободата. Временната сигурност за живота на хората изиска лишаване от полагаемата се свобода. Преди много години (1775), Бенджамин Франклин, бе написал рядко красивата фраза: „Който загърбва свободата си за временна сигурност не заслужава нито свобода, нито сигурността.“ На 7.01.2021 г. свещеникът на Сената, както обявиха по БНТ в новините в 20 часа, е завършил молитвата си с думите: „Силата на живота  и смъртта е в думите.“ Една година живеем с думите: заразени, жертви, дистанция, пазете се, хаос, локдаун, мерки, глоби, безработни, няма места в болниците, фалшиви новини, вкъщи, дистанционно, електронно, пазаруване, храна, банки, помощи, затворено! Една година в съзнанието на хората от всички електронни и хартиени източници за информация думите плашат и сътресират. Но всички електронни и хартиени източници са заплатени за дейността си, тоест всички тези думи са платени, за да дойдат до нас. Купени са думите, за да ни ги продадат срещу страх, стрес, демотивация, обърканост, безвремие, липса на представа, подмяна на смисъла:  свободата  става сигурност,  демокрацията –  властокрация. Както пее Висоцки ” … и в церкве… все не так как надо.” Там, в храма, миналата година внедриха електронните камбани, отрязвайки истинските им езици. През 2020 г. внедриха и съмнението, че Бог ще ни спаси. Останахме без свещен огън, прочетохме табелка: “в храма задължително се влиза с маска!!!”

            Позор, срам, ужас! –  възкликвам и аз, но за друго. Народът е до толкова подценен и лишен от авторитет и вяра, че няма друга причина за допускане на съществуването му освен нуждата да се легитимира някой избор на властокрацията. Страхът е внедрен дълбоко в съзнанието му. Оглупяваме?! Корона вирусите мутират постоянно. Нима не е било така винаги, та нали те са най-разпространените, изучавани в учебниците, като комон колд – обикновен грип?! Хората умират. Бабата на баба ми казвала „отнесе го пневмонията“ като нарицателно за здрав или болен човек, чийто организъм не се е справил с белодробните заболявания. Нима днес се случва нещо драматично по-различно?! Петър Дънов сравнява белия дроб с ангелски крила. Белите дробове ли не издържат на вирус или душите ни не издържат на този истеричен, подмолен, коварен, алчен свят?! Еврокомисарите откриват специална сграда за супер компютъра, а телевизията прожектира речите им, които са еднозначни : „супер компютърът ще управлява и здравните кризи, а такива ще има още.“ Откъде знаят? Български експерт по текущата вирус-ситуация твърди, че броят на заразените намалява, защото носенето на маски допуска по-малко количество вируси и така се заразяваме по-малко. Та нима една единица зараза е по-безвредна от 10 единици зараза?! Защо тогава народът казва, че на една каца мед и трябва една муха, за да го развали?! Кой е по-мъдър: народът или експертът?! Съобщението за броя заразени носи различни послания. Едни са числата за България в докладите в СЗО, други в тези на НОЩ. Една е сметката, ако броим само PCR тестовете. Съвсем друга, ако прибавим и кръвните тестове; в първия случай говорим за 220 хиляди, а във втория за 880 хиляди (по данни от българските телевизии от декември); в първия случай смъртността е 4%, но във втория е 1% от заразените. Ами, ако безсимптомните ковид19-заразени, които не са си направили тест също са значимо число?! Говори се, че 40% от населението в България се е срещало с болестта. Това са близо 2 800 000 души. Ако е вярно, то смъртността е още по-малка 0,3%.  Ще е интересно да разберем и коефициента на смъртност за 2020 г., когато на сайта на НСИ се появят данните за „Население и демографски процеси в страната“. За последните пет години той е устойчив, приблизително 15,3%.

            Изводите не са за здравната система или за смъртността, или за опасността на корона вирусите. Изводите са за властокрацията. И в този смисъл се открояват две интересни съждения. Властта в, така да се каже,  люлките на демокрацията – Гърция, Франция, САЩ, Великобритания е затворила демоса вкъщи. 14 вековната  България, преживяла 7 века чуждо робство (византийско и турско) носи чувствителността както на свободолюбивия, така и на склонния към подчинение ген. Но естеството на човешката природа предпочита свободата. Не са ли всъщност тези предпочитания изчислени в хитрия предизборен пиар на по-меките мерки в България?! Ако е така, то браво, пиари – психолози! Това донякъде обяснява, защо подготвената не навреме (лятото) зала Арена-Армеец за кризисни действия, не беше предложена, подготвена, използвана като решение в кризисния ноемврийски момент. Но по-важните въпроси са други, и те са: кой носи отговорност за инициирането и поддържането на контролирания, координиран, масов и повсеместен психологически тероризъм в света? И докога демосът, тоест народът, ще живее във фантазията на демокрацията, в нарочното видиотяване, в блатото на масмедийната бомбардировка с малоумни, нелогични внушения, в насилието на властокрацията?!

            Та, не беше ли 2020 г. годината на прозрачността и прозрението? Не стана ли ясно, че Лао Дзъ е прав да каже „Колкото повече забрана има, толкова по-бедни ще стават хората; колкото повече закони се въвеждат, толкова повече крадци и бандити ще има“[1]?! Не се ли убедихме, че Кант е прав, разбирайки своята външна правна свобода, тоест тази дадена му не от съвестта, а от властта, като „правомощие да не се покорявам на никакви външни закони освен ония, за които съм могъл да дам съгласие[2]“?! Не ни ли смущава Хегел говорещ за абсолютния дух реализиран в обща същност наречена народ, който „може да се нарече човешки закон, тъй като е във формата на действителността, която съзнавам сам себе си[3].“ Страх и подчинение ли е човешкият закон?! Ще е прав ли Левски и днес да напише „Народе???“, виждайки страха и раболепието в очите му?!

            Позор, срам, ужас…, но накрая, някои пие шампанско.


[1]  Калин Манолов, Либерализмът: Идеи за свободното общество, Антология, София 2007, НБУ

[2] Имануел Кант, Към вечния мир: философски проект, София 1977, БАН

[3] Георг В.Ф. Хегел, Феноменологиа на духа, София 1969

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.