Позачистиха мръсната пътека с магазинчета до спирката на бл.43 в Младост 1 А

Вероника Кръстева, Мартин Ненчов, Виржиния Кондева, Клуб по журналистика към 125 СУ “Боян Пенев”

Седмица след публикацията „Пътеките в Младост 1 А затъват в боклуци“, написана от ученици от Клуба по журналистика към 125 СУ „Боян Пенев“, мръсотията е позачистена. Купищата боклуци са прибрани набързо, макар че все още има десетки кашони, които са складирани в павилион без прозорци, което е пожароопасно. Пътеката е закътана между Търговския център и друга пътека, която се поддържа, няма видеокамери и като нищо може да възникне пожар. Публикацията не изисква множество коментари на жителите на квартала. „Скоро минах оттам, като бунище е, а беше добро пазарче, което сега е обитавано от духове“, пише Надя Георгиева. Лили Стоичкова: „На една от пътеките лъха на бунище и тоалетна“. В този дух са и другите публикации на коментарите. Не липсват и хейтъри, които смятаха, че вместо да пишем, ние трябва да изчистим мръсотията -задължение, което притежавате собствениците на магазините, съгласно наредбата на Столична община за чистотата. Според закона за местното самоуправление на общината трябва да се извърши контрол на поддържането на пространството пред павилоните.

Къде са собствениците и къде е общината?

Проблемът с чистотата на пътеката е много стар и е свързан с това, че не се знае кои са собствениците на затворените павилиони, твърдят хората от квартала, които също са възмутени от липсата на контрол. Наша проверка показа, че за разлика от затворените магазини на другите пътеки,  на вратите на тези изоставени помещения няма обяви, че се отдават под наем, нито са оставени телефони  за контакт. Което вероятно означава, че техните собственици просто са решили да ги оставят да се разрушат. „Издирвахме собствениците и стигнахме до извода, че той е само един, но нямаме връзка с него“, каза един от продавачите на магазинче на  пътеките. Той допълни, че хората, които имат бизнес в този район, също искат да се изчисти, но няма към кого да се обърнат.

Спасението е в писане на сигнали

Съветите, които дават хората от квартала, са да се пишат непрекъснато сигнали до Столична община, за да влезе Инспекторатът в контролните си функции. „По въпроси за чистотата сигнали се подават към Инспектората в Столична община. Преди години пуснах три сигнала да изчисти общината един тротоар, дойдоха двама души, които претупаха работата, и изчезнаха“, коментира и Майя Вацкичева.

От Клуба по журналистика пуснахме още пет сигнала до Инспектората и очакваме  действия от тяхна страни. До момента от Столична община нямаме отговор, въпреки че го подадохме на 20 октомври.

Проблемът обаче е по-голям и той касае състоянието на пазарчетата в цяла София. Навсякъде има такива пустеещи павилиони, чиито собственици са ги „забравили“. Дали не е време  да се помисли за работеща санкция, която да „стимулира“  притежателите на такива помещения, да се грижат за тях, или платят за тяхното събаряне, ако няма да ги  ползват.  За да не стават бунище, което е опасно за здравето на хората.

Освен за собствениците на магазинчета обаче, трябва да има реални санкции и за тези, които замърсяват съзнателно. Ако се налагат редовно глоби, кварталът ни ще бъде по-чист.   

До седмица на фейсбук страницата на „Спаси София“ ще пуснем репортаж от мястото. И ще очакваме намесата на Столична община.  

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.