Писателското кафене „възкръсва“ в Музея на София

Емблематичното писателско кафене на някогашна София възкръсва за нов живот, макар и на друго място. То ще е в Музея за история на София /Площад „Бански“1/. Зала на 2 етаж на музея е направена като специално пространство за софийските писатели и техните фенове. Тук ще има множество представяния на книги, срещи с читатели, четения, чествания и тържества.

Преди Писателското кафене се е намирало точно срещу Военния клуб.

Още през 1908 година градинката при Руската църква приютява едно от най-емблематичните кафенета за Стара София – сладкарница „Цар Освободител“.

Драган Тенев, пише в „Спомени за Стара София“: „Кафенето имаше, откъм „Царя“ и „Раковска“, няколко големи стъклени витрини, покрити винаги с чисти дантелени пердета, и в него се мъдреха не повече от двадесет и пет маси.“

Тук никой не е влизал, за да изяде една паста или за да изпие сутрешното си кафе. За бедния интелектуалец стоенето по кафенетата е начин на живот.

Катя Зографова, директор на Националния литературен музей:
– То не е само литературно и писателско кафене, това е едно място, на което се събират художниците около Сирак Скитник, Иван Петков, Иван Милев. Има музиканти, има театрали.

В 10ч. пристигат артистите, които не принадлежат към никоя редакция, а винаги в 11 ч. – Йордан Йовков. 10 години поред той седи сам в кафенето, без да разговаря с никого и си тръгва точно в 12. Тогава пристигат Далчев и Константин Гълъбов от литературен кръг „Стрелец“. Точно до тях са левите писатели.

Над 130 редовни посетители на кафенето рисува Александър Добринов в известната си карикатура. Пулсът на сладкарницата не заглъхва след 1944 година, поне не скоро след това.

През 1975 година сладкарница „Цар Освободител“ е разрушена и това е краят на писателското кафене.

Градските легенди твърдят, че кафенето било разрушено за една нощ, но специалистите казват друго.

Катя Зографова, директор на Националния литературен музей:
– Истината е, че то е било разрушено денем пред очите на всички и хората на словото не са имали куража в тоталитарните време да го защитят.

Още от момента на разрушаване на кафенето започва да се говори за неговото възстановяване.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.