Парламентът закри специализираното правосъдие

Мнозинството в парламента гласува на второ четене закриването на Специализирания наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура с промени в Закона за съдебната власт. Промяната стана факт с гласовете на 122 души, които бяха “за”, 75 гласа “против” и без въздържали се.

По-рано днес депутатите гласуваха и прекратяването на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите във ВСС. Предложението бе прието със 124 гласа “за”, 67 гласа “против” и без “въздържали се”.

Срещу закриването на специализираното правосъдие се обявиха от ГЕРБ-СДС. заявиха категорично, че се противопоставят на закриването на спецправосъдието. В пленарна зала депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син коментира, че не разбира мотивите на управляващата коалиция. Той заяви и че вероятно спецправосъдието се закрива, защото “управляващите не харесват хората, които работят там”.

Искрен Митев от “Продължаваме промяната” отговори, че спецправосъдието е неефективно и допълни, че от неговата парламентарна група не вярват само на ГЕРБ.

Работещите в Специализирания съд и прокуратура, както и в апелативните им инстанции магистрати ще бъдат преназначени на квотен принцип в други съдилища, гласят предлаганите поправки.

“Закриването на специализираните съдилища не означава, че никой няма да се бори с този феномен, но означава, че най-накрая някой ще започне да се бори с корупцията. Този епилог трябва да се случи, за да започне нещо, което не познаваме в последните 15 години, а именно качествена и правова борба с корупцията”, коментира Крум Зарков от БСП.

“Хората, които работят в спецсъда и прокуратурата, ще продължат да работят по борбата с организираната престъпност. Това дали ще потънат делата зависи от хората, които ще работят по тях”, коментира Димитър Гочев от “Продължаваме промяната”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.