Парламентарните партии трупат загуби заради намалени субсидии

Парламентарно представените политически партии трупат загуби или топят спестяванията си заради промените в държавните им субсидии, сочат данните от отчетите им.

Те бяха публикувани от Сметната палата. 112 политически партии са подали в срок отчетите си, а 14 не са го направили, въпреки че срокът бе удължен с три месеца заради пандемията от Covid-19.

Всички политически партии, които получават държавна субсидия, имат влошаване на състоянието на хазната, става ясно от отчетите им.

Миналата година стана ясно, че партиите са получавали повече от 11 лева на спечелен глас на последния парламентарен вот, заради което се наложи или да върнат надвзетите средства, или те да им бъдат удържани от последващи субсидии. Така управляващите от ГЕРБ са върнали над 5,6 млн. лева миналата година.

Наличността на средства в касата им в края на 2019 година е била малко над 13 милиона лева при 23 милиона в края на 2018 година.

Партията на Бойко Борисов има и един дарител – Кирил Панайотов Панайотов е дарил 8000 лева.

Близо 1 милион са внесли дарители в хазната на Българската социалистическа партия. Въпреки това тя има приходи от 7,8 милиона и разходи от над 13 милиона лева за миналата година.

При ДПС също има загуба, която възлиза на над 4 милиона лева.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.