Пандемията не е свършила, трябва да сме готови за нова вълна


В момента има спад и това е добре. Ситуацията е добра, което е положително. Това заяви пред БНР проф. Мира Кожухарова. Тя добави че не бива да се забравя, че вероятно ще следва и друга вълна на епидемията и трябва да имаме готовност.

Не бих казала, че в момента има отстлабване на вируса. От една страна това е резултат на естествения ход на епидемичния процес, който е в комбинация с противоепидемичните мерки, каза проф. Кожухарова.

според нея в момента могат да бъдат разхлабени ограничителните мерки, което не означава, че след известно време няма да има нужда отново да се вземат мерки – при следваща пандемична вълна. Всички да имат наум, че пандемията не е приключила, добяви тя.

Ваксинацията в страната върви в съответствие с дотоворените количества и графика за доставяне на ваксините. Имаме запаси за хората, получили първата ваксин,каза Кожухарова. изрази

безпокойство за по-късните месеци, когато се очаква страната да получи много по-големи количества ваксина и да почнат да се ваксинират възрастните хора, както и хората с хронични заболявания. В този период се предполага да бъдат ваксинирани около 1,8 – 2 млн. души. Не съм наясно как ще бъде организирана тази имунизация, за да стане ефективна и бързо, каза тя. Според проф. Кожухарова поемането на цялата задача от общопрактикуващите лекари е прекалено тежка задача за тях и неефективна в крайна сметка.

Би трябвало в тази фаза да се направят специални много големи имунизационни центрове, в които да бъдат ваксинирани много хора едновременно, предложи специалистът. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.