Палми Ранчев с премиера на две нови книги

Известният поет и писател Палми Ранчев издаде нова стихосбирка и роман. Двойната премиера ще се състои на 22 март от 19 ч. в Театралната зала на Културния център на Софийския университет.

“Под шапката на скитника” е името на стихосбирката, като подбора на творбите в нея е направен от Маламир Николов. Луксозното томче е на издателство Scribens, а автор на снимката на корицата е Николай Трейман. “Много хора няма да се съгласят, ако кажат, че Палми Ранчев е последният голям български поет. И все пак го казвам. Залагам си сърцето. Когато четете тази книга -надявам се внимателно от край до край -ще ме разберете. Защото това е поезия не “за” живота, а “на” живота. И всеки стих вътре е “като кръв, като кожа, като дишане отблизо”, пише поетът Маламир Николов.

“Хаосът в играта на джаги” е името на романа, издаден от Жанет 45. В тази книга авторът експериментира с шизофренните абсурди и екзестенциалните преображения на героите си, чрез които обяснява причините, довели до усещането на българина за продължаващата лъжа и вечна несправедливост.

“Палми Ранчев е направил най-важното за литературното присъствие на един автор-станал е автентичен, единствен и суверен в една част от съвременната българска литература. Литературата на истината. Никой не пише за света по този начин. Той не пише за аутсайдерите на живота, а за аутсайдера у всеки от нас”, казва за него писателят Недялко Славов, автор на книгата “Камбаната”.

Бог

Искам да вярвам, че има такъв дядо.

Готов да ме погали, когато заплача.

Спомен

На Иван Пейчев

Поетът изглеждаше

по-възрастен

от своята майка.

Тя не го е раждала.

Поетът я беше родил

в стихотворение.

Или само в куплет.

Не изглеждаше

благодарен

за тази възможност.

Нито пък тя.

Седяха един срещу друг,

без да се поглеждат.

Тя го обвиняваше,

че прилича на старец,

който скоро ще умре.

Не намираше сили

да му го каже. Той

не намираше сили

да се съгласи.

Равновесие

Вперили погледи в себе си.

Не виждаме другите.

А сме заедно.

Стоим един срещу друг

и говорим,

чоплим смисъла.

От години. Вече от години.

Не се разбираме.

Но се вълнуваме.

И ни е достатъчно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.