Пак облекчават вноса на евтина работна ръка от трети страни

Кабинетът отново готви мерки за внос на евтина работна ръка от чужбина, за каквито настоява бизнесът. Вместо да се вдигат заплатите, собствениците на предприятия искат да могат да наемат работници от трети страни. Кабинетът вече прие облекчения, които засягат секторите, в които има най-голям недостиг на работна ръка – туризъм, строителство и др. , но те според бизнесът, не са достатъчни.

„Обсъждаме възможностите за промяна на българското гражданство, както и облекчаване на режима за влизане на работници от трети страни. В момента, в който сме готови, ние ще съобщим какви ще бъдат съответните предимства, които ще дадем. За уседналост говорим, както и за възможности, които да облекчат режима на влизане в Република България“, обяви в неделя във Варна вицепремиерът Марияна Николова, цитирана от БНР. Облекчавеното на процудирите ще е за работа на етническите българи, които живеят в чужбина.

Откакто паднаха ограниченията за работа на българи в ЕС през 2014 г., родният трудов пазар се задъхва заради недостиг на кадри. Дори ежегодното повишение на заплатите с около 7-10% не може да предотврати изтичането дори на нископлатени работници към ЕС.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов се изказа, че България не бива да се рекламира като дестинация, предлагаща евтина работна ръка. По думите му правителството ще продължи да натиска бизнеса да повишав

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.