Пазете свободата си!

От Владо Трифонов

… и хиляди проекти за управа

и хиляди догмати и доктрини

принесоха се в нашата държава

и неразбранщина зла задуши ни…

Съветници, наставници – стотина!

От тях по пътя веч не се минува!

И всичките за нашите съдбини

се грижат, всекий мисли, критикува…

Стоян Михайловски

Пазете свободата си, защото всеки ден някой иска да ви направи роби. „Леви” роби, „десни” роби – без значение. Важното е да служиш предано на господаря и да не си помисляш, че можеш сам да си бъдеш господар.

Робът произведе „Кой не скача е червен”. И всички „червени” взеха да подскачат като „сини”. После наобратно. Защото за роба не е важно дали е син или червен, социалист или капиталист. Дай му на роба една филия с мас и ще започне да подскача около шистовия газ на американците със същия мерак, с който до вчера е подскачал около мазута на руснаците.

За роба не са важни посоките, важни са подскоците.

А през това време господарите седят заедно на една маса, пият си бърбъна и обсъждат нови тактики и стратегии да държат роба в послушание и да му изстискват силиците (никой господар не иска Спартак в къщата си).

Робът си вярва, че вярва в онова, което скришом отрича. Това е неговият номер за оцеляване. Когато мнимата му вяра се изчерпи, преминава към клеветата и интригата. С тях се чувства силен; те са успокоението му, че не е дошъл бадева на този свят.

Робът не се нуждае от истината. Напротив, тя е последното нещо, което го вълнува. Прави се, че не я вижда, дори да му избожда очите. Защо му е на роба истина – беля на главата. Каквото каже господарят, такава е истината. Руският господар, американският господар – както дойде. Докато изгуби и своята сянка.

Затова: пазете свободата си, защото всеки ден някой иска да ви направи роби!

Кой е Владо Трифонов?
Владо Трифонов е български журналист и кинодокументалист. Завършил е Философския факултет на Карлов университет в Прага – „Театрални и филмови науки”. 
Специализирал е масмедии и сценарно писане. 
Театрален, филмов и телевизионен критик. Преводач - Summer Meditations by Vaclav Havel, etc. 
Автор на публицистични и есеистични текстове, репортажи, интервюта, пиеси и разкази, публикувани в българската и чуждестранна преса и специализирани издания. 
Сценарист, режисьор и продуцент на документални филми с международни участия и отличия: „Хабери до поискване”, „Приказка от камък и дърво, „Белият град”, „Черна стъпка-бяла длан”, „Мъртва зона” „Маестро Аличко”, „Раят с две лица”, "От билото на планината", "Протести-2013" ... 
Почитател на китарите Fender Stratocaster; на Блез Паскал, Херман Хесе, Йожен Йонеско, Милош Форман, Антъни Мингела..., както и на един от героите в книгата "Куци ангели", заради следното откровение: "Свобода на личността? Да, има. Свободно бършеш дупето на тъпия началник, после той си отива и ти бършеш дупето на следващия тъп началник, после той също си отива... и като се погледнеш по някое време, виждаш, че от много бърсане на дупета, самият ти си заприличал на абсолютен задник." 
Носител на Отличителна награда (Recognition Award) за журналистика на Австрийската информационна агенция (APA) – Writing For Central and Eastern Europe. И на други награди (вкл. за проза, поезия и фотография), ако това е от значение.
View all posts by vlado-trifonov

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.