Улеснете регистрацията за безработица

Безработните плащат по-големи здравни осигуровки

Автор: Иглика Горанова, iconomist.bg

Ежедневните гледки на останали без работа стотици хора, подредени на опашки пред Бюрата по труда или пред сградите на НОИ, за да си вземат персонален идентификационен код (ПИК), с който да се регистрират електронно в Агенцията по заетостта (АЗ), минират цялата концепция за ограничителните мерки, които държавата въведе във връзка с Covid-19. Опровергават и заявките на властта, че е напреднала сериозно с електронното управление. Не, държавата не е напреднала сериозно – поне не в най-важните дейности.

Ако гражданите решат да се възползват от възможността да се регистрират електронно в АЗ, те трябва да се подредят на опашка пред НОИ, за да си вземат съответния ПИК. Обикновено на тези опашки се редят точно толкова хора, колкото и пред бюрата по труда. Там безработните се смесват с други потребители на услуги – за болнични и за преизчисляване на пенсии. Спазването на дистанция между тези три групи е изключително трудна работа, даже невъзможна. Служителите пък, които приемат документите отвън не са достатъчно предпазени, а предаването на обработените документите става на ръка отблизо и лице в лице. Чудесна предпоставка за разпространение на зарази!

Следващата стъпка е още по-изнервяща, защото системата за електронна регистрация не винаги работи, което налага безработните да се подредят на опашка пред бюрото по труда. Там стоят редом един до друг хора с дигитални умения, които не могат да се възползват от тях, защото някой не си е свършил работата с електронното управление, и хора, на които служителите се налагат да попълват декларациите, защото сами не могат да се ориентират.

Тази картинка би трябвало да разтревожи колегите, които задават въпроси на премиера всяка сутрин и да го попитат, толкова ли е трудно работодателите да подават по електронен път документите за прекратяване на правоотношения? Те и без това подават такива декларации в НАП – какво пречи да ги подават и в  АЗ и НОИ, за да спестят това висене по опашки и нарушаване на забраните за струпване на хора?

1 Comment

  1. Според мен най-адекватното решение което може да се случи в създалата се ситуация е парична помощ под някаква форма. Дори и кредити са решение, понеже очакваме ситуацията с пандемията да приключи и живота да стартира отново.

Leave a Reply

Your email address will not be published.