От четвъртък носенето на маски на открито е задължително

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително, обяви на извънреден брифинг в Ловеч здравният министър Костадин Ангелов.

Според него се очаква намаляване на заболеваемостта от Covid-19, ако мерките се спазват стриктно.

“В други държава тази мярка вече е факт“, посочи проф. Ангелов и добави: “Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички”.

Здравният министър добави, че целта на тази мярка е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират.

Новата антивирусна мярка ще остане в сила до края на месец ноември, ако ситуация остане такава, посочи Костадин Ангелов. 

“Очакваме намаляване на заболеваемостта, ако се спазват стриктно мерките! Нашата основна цел е да намалим броя на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват лечебни заведения, респективно и по-малко от тях да умират в лечебни заведения. Пазим и българските медици с тази мярка, защото в лечебните заведения виждате какво се случва – в последната седмица имаме изключително нарастване на броя на медиците, които губят битката с Сovid. Ние трябва да ги запазим живи, за да има кой да ни лекува занапред”.

Той посочи, че дискотеките и заведенията няма да бъдат затваряни.

Проф. Ангелов също така каза, че министър Каракачанов се е самоизолирал в неделя, когато е разбрал, че е бил контактен с положителен на коронавирус.

Днес стана ясно, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е положителен на коронавирус, посочи здравният министър и добави, че това налага президентът Радев също да бъде поставен под карантина, защото е бил контактен.

“Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтимов за това, че е бил контактен с  ген. Петров. Мерките са еднакви за всички – в момента в който кацне, той попада в обхвата на заповедта като контактно лице”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.