Отношението на българина към „социалния туризъм“

Весо Портарски

Миро беше чул от един негов приятел, че парите в Германия буквално лежат на улицата.  Всеки, който идвал от страна членка на Европейската общност, спокойно можел да се регистрира и да получава ежемесечно социални помощи в размер на около 1.200 лева, а на туй отгоре немската държава му поемала разходите по наема и здравната осигуровка. Той реши да си вземе един самолетен билет за 50 лева (отиване и връщане) и сам да отиде да се убеди дали това е истина.

Когато белият Бойнг на Bulgaria Air кацна меко на пистата на летището Tegel, беше прекрасен слънчев юлски ден. Миро си беше облякъл тясна черна тениска, която подчертаваше бицепсите му и на която с големи златисти букви пишеше GIORGO ARMANI. Беше чул, че немкините си падат по италианци и беше решил да ги предизвика по този начин.

На краката си беше нахлузил едни тесни дънки GSTAR и обул маратонки с цветовете на италианското знаме и инициалите на Dolce&Cabbana.  Точно слизаше по стълбата на самолета, когато съзря през тъмните си GUCCI очила един претъпкан с евро банкноти черен портфейл да лежи самоволно на асфалта. Първо инстинктивно се огледа дали не е някаква клопка, каквото по всяка вероятност щеше да бъде, ако си беше в родината. Когато се сети, че се намира в една от най-богатите страни в света, Миро набра скорост и изрита с плътен боц портмонето, което излетя като подплашен врабец и се приземи на около 15 метра от него. После самодоволно погледна слизащите след него пътници и изръмжа с висок глас:

„Тея немци съвсем са полудели! Ако си мислят, че ще ме накарат да почвам да бачкам още със слизането ми от самолета, жестоко се лъжат!“

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.