Отбелязваме Часа на Земята

Милиони хора по целия свят се подготвят да отбележат “Часа на Земята” – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Светлините в над 7000 града от 180 държави ще бъдат изгасени в знак на солидарност с природата. Тази пролет събитието, организирано от Световния фонд за дивата природа, ще се състои за 14-а поредна година. Подробности за кампанията и за необходимостта от отговорно поведение към околната среда. 

По традиция в последната събота на месец март в 20:30 часа милиони хора символично ще изгасят осветлението в домовете си за час, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си. 

Кампанията започна преди повече от десетилетие с идеята да даде гласност на климатичните проблеми. В последните години фокусът се измества върху опазването на биоразнообразието, което в световен мащаб намалява драстично, посочи пред БНР Калина Бояджиева от WWF-България. 

Пример от България за загубата на природа и биоразнообразие е, че само за 10 години броят на мечките е намалял наполовина. 

Спомняме си дружелюбното мече, което преди време се изкъпа в басейна на хотелски комплекс в Сопот. Новината предизвика радост и вълнение, но аудиторията не осъзнава, че подобно поведение крие рискове, алармира Костадин Вълчев. 

Опазването на вековните гори от нерегламентирана човешка намеса и изсичане също е от ключово значение – защото, ако няма гори, няма да има и мечки.  

В опит за стабилизиране на популациите на горските хищници, в края на миналата година от WWF стартираха дългосрочна научно-базирана програма. Провежда се задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът. Създаден бе и Спасителен мечешки отряд, който се отзовава при спешни случаи – премества мечки, навлезли в населени места и спасява пострадали екземпляри.

Нуждата да сме обединени и да защитаваме нашата планета никога не е била толкова належаща – изтъкват от WWF- България в навечерието на празника на природата. Да покажем загриженост към планетата не е трудно, допълва Калина Бояджиева.

Отбелязването на мащабната инициатива дава повод на гражданите да формулират своето ясно послание за бъдещето на планетата. 

Хората са убедени, че чрез своите действия всеки от нас може да предприеме мерки, за да остави по-малки отпечатъци и натиск върху околната среда. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.