Оправдаха Трайков, Дянков, Прокопиев и още трима по делото “EVN”

Подкопаване на съдебната независимост

Шестимата обвиняеми по делото “EVN” за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от “Булгброкърс” и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район “Средец” Трайчо Трайков. 

Съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество – консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев “Булброкерс” и точно по този начин да се извърши приватизацията.

Съдът вес още мотивира оправдатените си присъди и за останалите четирима подсъдими.

Отхвърлен беше искът на държавата срещу всички тях за щета, нанесена от, според прокуратурата, неизгодната приватизация. 

Решението на съда не е окончателно, по него, ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това – и третата върховна инстанция. 

Предстои да научим първите коментари на подсъдимите и на прокуратурата.

Прокуратурата ще протестира пред Апелативния специализиран съд оправдателните присъди 

Това заяви наблюдаващият прокурор Емил Петров. Той допълни, че от обвинението очакват мотивите за оправдателите присъди: “Това, което мога да ви цитирам от Еклиаста, е: “Има време за говорене. Има време за мълчане”. Сега е време за мълчане и то се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Когато се запознаем с мотивите, ние ще изготвим нашите аргументи, ще изготвим нашия протест, в който ще опишем какво е нашето виждане по този въпрос. Нищо не е свършило, докато не е свършило”.Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим  войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси”, написа в Туитър  веднага след решението на съда главният прокурор Иван Гешев. 

Мииналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата., защото според обвинението от продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.