Олга Токарчук и Георги Господинов: Войната носи тъга и гняв

Вероника Кръстева

Усещане за близост и вдъхновение за живот. Такива чувства предизвика в публиката срещата с носителката на Нобелова награда за литература Олга Токарчук от Полша и номинираният за Нобелова награда български писател Георги Господинов. Събитието се проведе на 10 юни в новото АРТ пространство “Топлоцентрала”, като даде старт поредица литературни срещи, които са част от културния календар на Столична община.

“И двамата се вълнуваме и усещаме тази среща някак по- специална.” С тези думи писателят Георги Господинов откри литературната дискусия. Той вдигна завесата  на запознанството си с  Олга Токарчук, състояло се в Берлин на един концерт. Сега и двамата смятат, че са като сиамски близнаци, защото се допълват като творци. Техните романи са вълнуващи и застъпват фундаменталните проблеми на битието, като ги представят по артистичен начин.

“Ние сме братя по съдба. Това е наша обща черта. Имаме близка чувствителност. И двамата следваме традицията на реализма, който обаче се преплита с лириката, със съня. При мен всичко е течно и фрагментарно ”, сподели Олга Токарчук

Друга тема на разговора стана и разликата между Западната и Централноевропейската литература.

“Ако в Западната литература разказвачът много често е мъж, то в Полша и в България жената е основен разказвач. Това показва една по- различна гледна точка, с повече детайли. Друга специфична нишка, която следваме в нашата е литература е връзката с природата и митологията”, обясни Олга Токарчук.

“Ще добавя, че и историята, която разказваме е по- различна. Ние разказваме малките истории. Тези на победените. Те са по- проницателни и чувствени. Това може да се забележи и в моя роман “Времеубежище”, сподели Георги Господинов.

Темата за правата на човеак, за свободния гражданин на Европа и репресиите наложени върху него с войната в Украйна също бе сериозно застъпена. И двамата автори изразиха мнение, че войната е връщане назад и води само до тъга и гняв. „Но ние трябва да говорим и да пишем, защото гневът води до развитие, а това е нашето бъдеще“, смятат Господинов и Токарчук.

“За мен национализмът е изкуствено създаден. Той е форма на манипулация на  всички объркани хора. Той се свързва с миналото, а това води до дефицит на бъдещето. Затова трябва да разказваме. Без литература, без разказ, няма хомосапиенс”- каза Олга Токарчук

Срещата приключи с думи на Ботев, цитирани от Георги Господинов: “На първо място трябва да сме човеци, после вече българи и патриоти…”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.