Оглушителното мълчание на БСП трябва да приключи

Михаил Рангелов

Голям страх тресе управляващите, които вече пети ден са в устата на десетки хиляди протестиращи в цялата страна. Страхът от нормалните хора изисква крайни мерки и главният прокурор Гешев се съобрази с максимата, че на война всички средства са позволени. След анонсът, че се очаква нещо голямо, прокуратурата извади записи от телефонните разговори на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и народният представител от БСП Александър Паунов. Вместо да арестува някое знаково лице от управляващите, Гешев се опита да покаже – виждате ли – протестът е режисиран, хайде ходете си по домовете.

С тези записи прокуратурата стовари няколко удара в различни направления – с единия запис се показва на непослушните журналисти, че Големият брат е тук и слуша. С втория запис се напомня технично на американското посолство – знаем, че идва изслушването по закона Магнитски, вижте как се осигуряват финансово свидетелите срещу благодетеля в сянка, внимавайте какви ги говорите.

Най-сериозният удар е срещу БСП. Каквото и да говорим, БСП засега остана последният непревзет от Бойко и Пеевски бастион в политиката. Вместо обаче да се намесят остро в актуалната обстановка, през уикенда червените се занимаваха основно и единствено с вътрешнопартийни боричкания, броене на кворуми и вътрешнофирмени спорове. В момент, в който страната ври и кипи.

А публикуваният разговор на Божков с Александър Паунов вместо да избоде очи може да изпише вежди. Защото дава уникалния шанс на червените да се изчистят от всички зависимости вътре в партията и да дадат пример на останалите. След изтеклите записи това е единствения шанс на столетницата да има очи да иска вот на недоверие и ако не го получи, тогава да поиска доверие от улицата. Мафията вече атакува БСП директно чрез пуснатите от прокуратурата записи. И единственият верен ход е да се влезе остро с бутонките, както направи президентът. Трябва да се зададат директно въпроси, защо не се разследват пачките в шкафчето на премиера, записите на „Ало, Ваньо“ и „С двеста отзад на евролидерите“. Защо се отказва разследване на имотите на Доган и на Пеевски. Не може свещените крави за прокуратурата да бъдат свещени крави и за една столетна партия, която в момента е в опозиция.

Ако БСП продължава оглушително да мълчи по темите Пеевски, Борисов, Гешев заради вътрешни зависимости, дните й са преброени. Защото нито Корнелия Нинова, нито някой от кандидатите за поста й досега публично са поискали оставката на главния прокурор. Или пък са коментирали темата Пеевски. Или ги е срам, или ги е страх. И ако този срам и страх остане, единственият печеливш ще остане управляващата мафия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.