Обърканата политика за пандемията удря по децата

Вероника Кръстева, ученик в 125 СУ “Боян Пенев”

Защо директорите бяха тези, които решават дали училищната институция да премине онлайн или не? Може ли учителите да взимат проби за Ковид? И може ли един директор да вземе в ръцете си решение, отнасящо се до толкова много хора?

През изминалите две години тези въпроси не получиха смислен отговор. По тях “уж” размишляват всички, но в крайна сметка позицията си остава все така неясна. Въпреки положените усилия, все още нараства броят на заразените. Ученици и учители масово са болни, заради обстановката в училище. И отново сме изправени пред опасността от поредното затваряне на училищните институции.

Дали обаче директорите на училищата взеха правилни решения? Вероятно тези, които са избрали присъствената форма са сгрешили, тъй като това даде предпоставки за повишаване на броя на заболелите. “Първо имаше инкубационен период, който беше последван от настинка. Можем да видим 40% позитивни тестове. Случаите могат да са около 4-5 хиляди, заради процеса на тестването. Ако го правим както трябва, то позитивните могат да бъдат и много повече”- каза математикът Лъчезар Томов в интервю пред “Днес.бг”

Проблеми възникват и от онлайн средата, която стана “новото нормално” във време на криза като тази. Децата лесно се разсейват в час, когато са у дома. Не възприемат ученето на – сериозно и това води до пропуски в образованието. Този факт се отчита и от МОН, които намалиха обема на материала, включен в матурите, през май 2021 г.

И къде остава МОН в тази така „фантастична“ картинка в момента? Някъде там, измъквайки се от своята отговорност за пореден път и прехвърляйки дейности на училищата, които са им несвойствени. Като например да взимат решения дали да затварят, или не. Както и учителите да стават медицински специалисти, които взимат проби за Ковид.

Резултатът от това объркване е, че след поредното затваряне, което сякаш вече е станало обичай на българската образователна система, децата са тези, които търпят най- много поражения.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.