Общинските болници са пред разпад

Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците. Това каза пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му стриктните мерки от пролетта са били само “увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила”: “Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази”, допълни лекарят.

Д-р Тотев не приема предложението всички болници да бъдат “мръсни”, защото не всички могат да реагират с адекватно Covid лечение, тъй като “кревати и помещения има, но не и хора, които да лекуват. “Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност”, поясни специалистът.

Д-р Тотев припомни, че общинските болници са най-нежеланите за местоназначение. Той съобщи, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка.

“Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар”, аргументира решението си той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.