Няма кворум, отвън замерят парламента с яйца и домати

Управляващата коалиция провали днешното пленарно заседание. Общо 78 депутати се събраха, а за кворум трябват 121. Това накара председателят Цвета Караянчева да даде възможност кворумът да се събере за втора регистрация в 9:20 часа. И след него обаче не се събраха нужния брой депутати От ГЕРБ само председателят на НС Цвета Караянчева е в залата, а премиерът Бойко Борисов, който трябва да бъде изслушан от депутатите, също не е в сградата.

БСП настоява на свиканото по тяхна инициатива заседание да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. Също така да бъде изслушан и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски за агресията срещу журналисти, протестиращи и участници в Националната конференция на ГЕРБ.

Заседанието бе свикано от председателя на НС Цвета Караянчева в последния възможен момент – по правилник до седмица най-късно трябва да бъде проведено. Според дневния ред народните представители първо трябва да гласуват искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които правителството ще отпусне борба с коронавируса. Ако заседание се проведе, в дневния му ред е приемане на решение от Народното събрание, с което министър-председателят да бъде задължен да внесе в парламента актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19. В залата са депутати от БСП, ДПС и двама от ГЕРБ. От ВМРО изпратиха съобщение, че няма да влязат в зала.

Днешното извънредно заседание на парламента, което беше поискано от БСП, започна освен с липса на кворум и буквално с … омлет. Депутати, опитващи се да влязат през задния вход на парламента, бяха посрещнати с яйца. Като че ли най-много яйца отидоха в депутата от ДПС Хамид Хамид и колата му. Заради случилото се, беше направен полицейски кордон и бяха избутани протестиращи, които иначе бяха успели да се приближат, защото очакваха, че народните представители ще влизат през задния вход на парламента. Съответно заваляха въпроси към МВР защо хора са избутвани от публична собственост като тротоара. „L калибър – от щастливи кокошки за щастливи прасета“, обясни смисъла на тази акция млада жена.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.