Няколко дни отсрочка за зелен сертификат

Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места.

До неделя – 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, заяви днес на брифинг министър Стойчо Кацаров.

Освен това сертификат за ваксинация вече ще бъде издаван и след първата доза, срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а до няколко седмици зеленият сертификатът ще стане задължителен и служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти.

Срокът на зеления сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца, бе съобщено още на брифинга на Министерството на здравеопазването. Това предстои да стане ясно до края на деня.

Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

Здравни експерти подкрепят тази промяна, която ще стане официална по-късно днес, стана ясно още на брифинг.

Още днес ще бъде обновена заповедта за противоепидемичните мерки. В нея ще бъде добавено, че сертификатът за ваксина след поставена първа доза ще е валиден.

До няколко седмици се очаква зеленият сертификат да стане задължителен и за служители на държавната и общинската администрация, които работят с клиенти.

За болните, регистрирани с бързи тестове, „Информационно обслужване“ до другата седмица най-късно ще издава и сертификати за хора, които са преболедували след 1 декември 2020 г., но не са имали възможност да се сдобият с такъв документ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.