Нощта на музеите държа будна София за осемнайсти път

Мартин Ненчов, Клуб по Журналистика, към 125 СУ “Боян Пенев”

В нощта на 14 срещу 15 май София отново не спа. Хиляди хора се включиха в осемнайстото издание на „Европейска нощ на музеите“. В София организатор на събитието бе Френският институт в партньорствто с Министерството на културата и Столична община.

Н проявата взеха участие 48 музеи и галерии с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви. Голяма част от събитията започнаха от 18:00 ч. и завършиха до полунощ.

Филиалите на Националната галерия – Двореца и Квадрат 500, Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Националният археологически институт с музей при БАН, Националният етнографски музей на БАН, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, галериите “Васка Емануилова”, “Дечко Узунов”, “Сeрдика”, “Ракурси”, “Plus 359”, са само част от всички, включили се в инициативата галерии и музеи, съобщиха предварително организаторите.

„Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“

Френският институт в България представи документалния филм “Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи. Филмът е режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните зали на Лувъра.

Софиянци и гостите на столицата се запознаха с Micro-folie – френски дигитален музей, който е инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз.

От „Къщата с куклите“ до жълтите павета

Националният етнографски музей също предстви филм. “От “Къщата с куклите” до жълтите павета” беше излъчен от 20:00 часа. “Вълчитрънското златно съкровище” можеше да се види в Националният исторически музей, а изложбата на метеорити в Националния музей “Земята и хората”.

“Настроението е много добро. Тази година имаше много повече посетители от тези миналата година. Трбва да се правят повече такива събития”, коментира Адрияна Марочка пред komentator.bg.

Изложба „150 години „Славейков“ превод на Библията“

Софиянци и гостите на града имаха възможност да посетят „Пътуващата изложба “150 години Българска Библия” . В шатрата, посветена на годишнината от този исторически момент, можеше да се види документална експозиция, наситена с интересна фактология и богат подбор от артефакти.

“Славейковата Библия” обединява Стария и Новия завет. Този цялостен превод на Библията на модерен български език излиза през 1871 г. под ръководството на Петко Славейков след дългогодишен съвместен труд с американските мисионери д-р Алберт Лонг, д-р Илайъс Ригс и просветния деец Христодул Костович Сичан-Николов. Събитието е ключово и довежда до окончателното налагане на източния български говор като основа на книжовния български език и има огромно значение за оформянето на националната лексика, етнос и култура.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.