Носенето на маски е по желание от 1 април

От 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно. Това обяви председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон . Причината е в промяната на текстове в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка. Ако те бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Здравната комисия обсъди още парите за медиците. Със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да имаме законово основание да продължим да изплащаме парите на медиците, заяви Антон Тонев.

Той обяви, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. “Това ще стане може би първата седмица на месец април. Ще влязат със задна дата от 1 април и ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда”, каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Думите на Тонев бяха във връзка с изявлението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ – СДС пред медиите, който каза, че промените будят много повече въпроси. “Категорично не дават отговори какво се случва с парите на първа линия на медиците и осигурените от допълнителни средства от нашето правителство на лекарите, сестрите и санитарите.

По думите му предложените промени връзват ръцете на министъра на здравеопазването.

Той коментира и отпадането на маските. “Бих се доверил по-скоро на експертите, които казват, че маските трябва да останат. Нивото на ваксинация в България е много ниско и това е поредният провал”, заяви Ангелов.

Според него управляващите нямат план и всичко върви на самотек.

Здравна комисия обсъди на първо четене и промени в Закона за здравното осигуряване.

Със Закона за здравното осигуряване се предлага изрично да се уреди здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила. Законопроектът е внесен от Антон Тонев и група народни представители. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Стана ясно, че ГЕРБ -СДС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта.

Ивайло Христов от “Има такъв народ” заяви, че не са се събрали да обсъждат фискалния резерв, а проблем, който е закъснял. Той посочи, че чест прави, че стотици хиляди български лекари обслужват безплатно украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от “БСП за България” каза, че законопроектът е важен.

“Искам да кажа на уважаемите колеги, че не се намираме в предизборна ситуация”, каза още депутатът от БСП. Според него тук не става дума за репутацията на България, става въпрос за акт на хуманност. По думите му на законопроекта могат да му се намерят много дертове, но той решава проблеми.

Проф. Костадин Ангелов му отговори, че само той не е разбрал, че се отива на избори.

Проф. Михайлов отново призова депутатите да се извадят от химеричното състояние на предизборна кампания.

Д-р Хасан Адемов от ДПС също се изказа по законопроекта. Според нето статута на временна закрила е за срок от една година. Той посочи, че да се говори, че законопроекта е навременен, е несериозно.

По думите му по отношение мерките, те са временни. Д-р Адемов отбеляза, че не е ясно кога им почват осигурителните права кой ще плаща. “Всички тези неща трябва да бъдат уточнени”, каза д-р Адемов и уточни, че ДПС ще се въздържи от подкрепа по законопроекта на този етап.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.