Ноев: Виждаме тетър на абсурда и долнопробно предателство

“Виждаме долнопробно предателство, за съжаление, извършено от страна на български военнослужещи. От друга страна – виждаме един театър на абсурда, който се гради на основата на това предателство, игран и режисиран от тези, срещу които излезе народът на улиците. И предателството, и театърът хвърлят огромен срам върху България”. Това каза пред БНР Бойко Ноев,бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО,който коментира действията на прокуратурата, която обяви, че е заловила група шпиони. ,които са предавали информация на Русия срещу заплащане.

Според Ноев механизмите, свързани с национална сигурност, са изкривени и правят системата доста пробита и неефективна, което си проличава от тази шпионска афера. “Сложно е да се говори за компетентността на службите. Имам наблюдение върху ДАНС, тя се превръща в една тотално ненужна и пробита служба. Това, което се случва в България, не е в резултат от работата на службите, а имам основание да считам, че разкритията са станали по външен сигнал“,каза Ноев. 

Той определи като двоен стандарт в поведението на премиера и на главния прокурор това, че не са изразили позиция по случая с отравянето на бизнесмена Емилия Гебрев, известен като “българския Новичок”. “Тази двойственост ще им изиграе много лоша шега. Вчера главният прокурор каза, че няма доверие на Военна полиция, което означава, че вероятно има основание за това. Ако това е така, означава, че военният министър незабавно трябва да си подаде оставката и да бъде разследван, защото служба “Военна полиция” е на пряко подчинение на министъра на отбраната. И ако този министър не знае защо главният прокурор няма доверие на неговата служба, тогава България има много сериозен проблем”, коментира Ноев.

По думите му призивът на премиера президентът да наруши радиомълчанието си по случая е нещо като призива на крадеца да бъде хванат крадецът. 

“Имам основание да смятам, че президентът не е бил държан в течение на това. По закон той има право на цялата информация. Защо се нарушава законът и на Румен Радев не се дава тази информация?”, коментира той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.