Нов кръг преговори между Русия и Украйна

Започна нов кръг руско-украински преговори за прекратяване на огъня в Украйна. Не стихват боевете в околностите на Киев, като руските войски се опитват да обкръжат столицата. Артилерийски снаряд попадна в жилищен блок в града тази сутрин.

Двама души са загинали, а над 10 са били ранени в бомбардираната сграда. Избухналият пожар е бил овладян. Самолетният завод „Антонов” в Киев също е бил подложен на обстрел от руските сили, по информация на общинската администрация. 

По-рано официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк, който участва в преговорите, потвърди казаното от Песков. Според Подоляк Русия вече показва по-градивна позиция в дискусиите и признаци за зачитане на украинската позиция.

Руските войски се подготвят за нови атаки, съобщиха от щаба на украинската армия. Ударите по Харков, Суми и киевските предградия се очаква да продължат и днес. Остава тежка  ситуацията в Мариупол, където опитите за евакуация се провaлят поради нарушаване на договореностите за спиране на огъня.

Украйна съобщи още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и атаки срещу южния град Николаев, където са били убити девет души.

Британското военно министерство съобщи по-рано, че руснаците се опитват да обходят пристанище Николаев, за да достигнат Одеса, но от Киев съобщиха, че украинските войски са предприели контранастъпление.

Повече от 5550 души са успели да се евакуират чрез 9 хуманитарни коридора в неделя, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

Блокираните стотици хиляди жители на напълно обсадения Мариупол са изправени пред недостиг на храна и стоки от първа необходимост, а от градския съвет съобщиха, че броят на цивилните жертви в града вече е 2187.

Няколко опита за евакуации от там се провалиха заради нарушавания на договорени прекратявания на огъня. Турски граждани още са в капан в джамия в града, след обстрел на сградата в събота. Турското правителство е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.