НСО ще тества служителите си за лоялност

Националната служба за охрана (НСО) ще има звено за вътрешен контрол, а служителите периодично да бъдат тествани за лоялност, съобщи пред БНТ шефът на НСО ген. Красимир Станчев.

Предложението идва след ареста и обвинението на служител на НСО като организатор на поръчково убийство на Станка Марангозова, което бе извършено миналата година. МВР и прокуратурата разбиха бандата на офицера от НСО Борис Иванов, който е приел поръчката от Масларов и я възложил на двама рецидивисти, един от които ги уличи и разказа с подробности за престъплението.

Международната полицейска служба Интерпол пък публикува данните на обвиненията за поръчител на убийството на Станка Марангозова. Той се издирва с червена бюлетина и се казва Иво Масларов, на 52 г.. Напуснал е страната. Имал е дългогодишен конфликт с Марангозова, с която е сключил през 2009 г. договор за управление на 150 хил. евро, от които очаквал висока доходност когато се инвестират в акции и ценни книжа.

Красимир Станчев призова този случай да не се използва за демонизиране на всички в НСО.

“Предвиждаме закупуването на полиграф и това да бъде част от първото тестване, което правим на хората при влизане в службата”, обясни шефът на НСО. По думите му тестове за лоялност се правят и сега при постъпване, но идеята е да се въведе периодичност – на всеки 3 или 5 години. “Абсолютна илюзия е някой да живее с мнението, че можем да контролираме живота в личен план”, увери той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.